IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния спря плановите хоспитализации и поиска помощ от ЕС заради Covid-19

Властите искат да осигурят допълнителни легла за хора с коронавирус, които се нуждаят от кислород или интензивно лечение

17:01 | 05.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Natan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Natan Laine/Bloomberg

Румъния навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като средният седмичен брой на новите случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи вече надвишава регистрираните в предишните вълни на епидемията в страната.

Румънските болници са под толкова силен натиск, че правителството в понеделник преустанови плановите операции и неспешния прием, пише онлайн изданието Politico.eu.

Букурещ поиска също така от ЕС помощ за медицински консумативи, като активира механизма на ЕС за гражданска защита.

Тъй като милиони дози ваксини срещу коронавирус бяха доставени на страните от ЕС, очакванията бяха епидемията да затихне. Ваксините изпълниха задачата си - няколко държави в Европа като Латвия, Естония и Словения имат голям брой нови случаи, но смъртността остава относително ниска. И в трите страни са напълно ваксинирани 50 процента или повече от възрастното им население.

Различна е ситуацията в двете най-слабо ваксинирани страни от ЕС – България и Румъния. И при двете случаите на заразени и починали от коронавирус се увеличават. Румъния е ваксинирала напълно само 34% от пълнолетното си население, а България – само 23%. И двете страни са сред първите три в Европа по смъртност на 1 млн. души население през последните седем дни.

Нарастващият натиск върху здравната система на Румъния доведе до това, че Раед Арафат, ръководител на отдела за извънредни ситуации в страната, заяви на пресконференция в понеделник вечерта, че влиза в сила 30-дневно спиране на неспешните хоспитализации и операции. Това е с цел гаранция на наличността на болнични легла за заразени с коронавирус, които имат нужда от кислород и интензивно лечение.

Механизмът на ЕС за гражданска защита също се задейства във вторник за потенциален достъп до допълнителни запаси от медикамента тоцилизумаб и кислород.

Ситуацията, която се разиграва в Румъния, не е изненада. Още през май правителството осъзна, че има проблем с колебанието на хората най-вече от селските райони да се ваксинират. Таяха се надежди църквата да се включи, за да се предотврати опустошителната четвърта вълна, но това не се случи.

В публикация във Facebook на 28 септември румънската ваксинална служба заяви, че в Румъния на този ден са регистрирани 2,65 повече смъртни случаи на милион души от средното за Европа ниво. „Кога всички ще разберем, че положението е възможно най-лошо?“, питат от службата.

Тревожната ситуация в Румъния и България, където процентът на ваксинации е значително по-нисък от другите страни от ЕС, може да стимулира увеличаването на случаите в останалата част на континента. Това, което допълнително натоварва и без това изтощените здравни системи в Румъния и България, е изтощението на лекарите.

Румъния също беше разтърсена от поредица пожари в болниците по време на пандемията, като при последния пожар на 1 октомври загинаха седем души. „Това е ужасна нова драма, която потвърждава недостатъчната инфраструктура на румънската здравна система, остаряла система ... подложена на невъобразим натиск от четвъртата вълна на пандемията“, заяви румънският президент Клаус Йоханис в изявление по повод пожара.

В допълнение, Румъния остана и без правителство, което падна заради вот на недоверие. Това може да доведе до предсрочни избори, което означава, че страната ще е в безвремие в продължение на месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Имам някакъв спомен за много добро развитие на здравната система в Румъния. Нещо цитираха някакъв ентусиаст? Някой спомня ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още