IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Литва са договорили мерки за преодоляване на спора за млечните продукти

Беларус може да не удължи участието си в Митническия съюз, ако не бъдат отменени износните мита върху петролни продукти, произведени от руски нефт

16:31 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия и Литва са договорили мерки за преодоляване на спора за млечните продукти

Ръководителят на руската Федерална служба за надзор на защитата на правата на потребителите и човешкото благоденствие (Роспотребнадзор) Генадий Онишченко е провел преговори с литовска делегация, на която са били договорени бъдещи мерки за осигуряване на качеството и безопасността на млечните продукти, които Литва внася в Русия, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирани от РИА Новости.

В понеделник Роспотребнадзор въведе забрана за внос на млечни продукти от Литва, позовавайки се на нарушения на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на правата на потребителите и санитарно-епидемиологичните норми.

„По молба на литовската страна в Роспотребнадзор на 11 октомври 2013 г. се състоя среща с делегация на производители на млечни продукти начело с Антанас Винкус, съветник на литовския премиер, по въпроса за качеството и безопасността на млечните продукти. Участниците в срещата размениха мнения и обсъдиха проблемите на осигуряване на качеството и безопасността на млечната продукция. В резултат на срещата страните се договориха да бъдещи мерки, които ще бъдат реализирани скоро“, се посочва в съобщението.

Същевременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната може да напусне Митническия съюз, ако Русия не отмени митата върху износа на петролни продукти от страната, произведени от руски нефт, от 1 януари 2014 г. По думите на Лукашенко в противен случай Беларус „няма да удължи“ участието си в Митническия съюз.

„Путин обеща – от 1 януари 2014 г. премахваме всякакви удръжки и ограничения в търговията“, каза той, отбелязвайки, че Беларус всяка година превежда в бюджета на Руската федерация около 4 млрд. долара от износни петролни мита.

„В противен случай няма да развиваме Митническия съюз, след като няма да усетим икономически ефект от него“, обясни позицията си белоруският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още