IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви САЩ и Чехия за неприятелски страни, България не е в списъка

Москва обяви списъка на фона на растящото напрежение със Запада след изгонването на нейни дипломати от САЩ, Чехия и техни съюзници

21:16 | 14.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия официално определи САЩ за „неприятелска“ страна, но отложи налагането на нови ограничения върху посолството им в Москва в очакване на възможна среща между президентите на двете страни, предава Bloomberg.

В края на април руски медии съобщиха, че и България може да влезе в списъка с неприятелските страни заради изгонването на руски дипломати, след като прокуратурата съобщи, че четири взрива на военни складове в България през последните десет години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които имат връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. .

В същото време руското правителство включи в списъка и Чехия заради „неприятелски действия“, но се въздържа от пълна забрана на наемането на руски граждани за служители в посолството й, както предполага определението, стана ясно от документ, публикуван на официалния сайт на правителството. Чешкото посолство може да наема до 19 служители, които са руски граждани, се казва в документа.

Русия обяви списъка на фона на растящото напрежение със Запада и след изгонването на нейни дипломати от САЩ, Чехия и техни съюзници. Според новите правила страните, за които се посочва, че са предприели „неприятелски действия“ срещу Русия, са обект на забрани за наемането на руски граждани за служители в посолствата им. Руските медии съобщиха, че правителството планира да включи в списъка си с неприятелски страни още европейски държави, но официалният списък обхвана само две. Той обаче може да бъде променян.

Миналия месец Русия обяви, че на САЩ няма да бъде разрешено да наемат руснаци за служители в рамките на пакет от ответни мерки заради американското решение за изгонването на десет руски дипломати и налагането на санкции на страната заради предполагаема намеса в изборите през 2020 г. и роля в хакерската атака срещу мрежата на SolarWinds. Москва отрича и двете обвинения.

Но в петък американското посолство съобщи, че руските власти са го уведомили, че забраната, която според САЩ ги принуждава да прекратят почти всичките си визови и други консулски услуги в Русия, ще бъде отложена. В резултат на това американската мисия в Москва ще възобнови издаването на някои имигрантски визи, както и услугите за американски граждани до 16 юли.

Руското външно министерство съобщи по-късно, че е предоставило на посолството срок до 1 август да задейства забраната, включена в заповедта на правителството в петък. „Проблемът е разрешен окончателно и необратимо“, заяви говорителката Мария Захарова. Макар че дипломатическите мисии на Москва обикновено не използват местни служители в чужбина, практиката е обичайна за някои чуждестранни мисии в Русия.

Високопоставен руски представител заяви, че решението за отлагане на налагането върху САЩ на забраната за наемане на руски граждани е част от усилия между двете страни за поправяне на дипломатическите връзки след години на реципрочни изгонвания на дипломати и друг вид натиск.

Андрей Кортунов, ръководител на финансирания от Кремъл Съвет за руските международни работи, определи решението като „победа на здравия разум и надеждите за среща между двамата президенти“.

Неочакваното решение за двумесечно отлагане е обявено само няколко дни преди руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкен да се срещнат в кулоарите на заседанието на Арктическия съвет в Исландия, за да обсъдят възможна среща на върха на лидерите на двете страни. Кремъл и Белият дом твърдят, че биха искали да прекратят нарастващото напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
"В резултат на това американската мисия в Москва ще възобнови издаването на някои имигрантски визи, както и услугите за американски граждани до 16 юли." Има някакво объркване, защото американското посолство в русия, бе обявило че спира издаването на всички визи с изключение на имигрантските. Те никога не са били спирани, за да се възобновява тяхното издаване. Параноята на мyжицитe е уникална. Всички посолства в русия наемат местни граждани в посолствата, а мaтушкa в своите в чужбина само руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ние ще строим завод за шкоди и ще бръмчим с Ф16-ки ... та немаме проблеми с рассията ... :))) ... миговете за скрап и с масквичите приключихме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още