IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия замразява банкови сметки на хора, свързани с Алексей Навални

Това се случва преди поредицата демонстрации в цялата страна в събота

17:12 | 08.08.19 г. 1
<p>
	Алексей Навални.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Архив Ройтерс

Руските власти замразиха банкови сметки, свързани с намиращия се в затвора опозиционен политик Алексей Навални, в рамките на разследване за пране на пари, съобщава Ройтерс. Според съюзниците му това е прикрит опит за осакатяване на политическото му движение.

Това се случва преди планираната поредица от демонстрации в цялата страна в събота, организирани от съюзници на Навални срещу изключването на кандидати на опозицията от изборите в Москва следващия месец.

Сходни протести в руската столица през последните седмици доведоха до масови арести и по-широки мерки срещу активисти против Кремъл, чиито домове бяха претърсени, а активистите получиха кратки присъди затвор или бяха определени като заподозрени в по-сериозно разследване на масови безредици по думите на властите.

Руски следователи съобщиха в комюнике в четвъртък, че са замразили банковите сметки на антикорупционната фондация на Навални, тези на друга организация и на над 100 свързани с него физически и юридически лица.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш съобщи в Twitter, че разследващите са замразили също банкови сметки на предизборните щабове на Навални в цялата страна.

Маскирани полицейски служители претърсиха московските офиси на антикорупционната фондация на Навални и домовете на редица активисти в четвъртък, като иззеха компютри и документи.

Следователите съобщиха, че са извикали някои от служителите на фондацията за разпит.

Мерките бяха взети, след като следователи започнаха разследване в събота за предполагаемо пране на 1 млрд. рубли (15,31 млн. долара) от фондацията на Навални.

Лидерът на опозицията и съюзниците му казват, че фондацията, която публикува смущаващи разследвания за официални държавни представители, е финансирана прозрачно чрез публични дарения.

В момента Навални е в затвора за нарушаване на строгите закони срещу протестите в Русия, след като призова хора да демонстрират в центъра на Москва заради изключването на кандидати на опозицията от местните избори следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Onia
преди 4 години
Втрещен съм. Къде са путлерофилите във форума да но обяснят какъв престъпник и терорист е този Навални? Отпуска? Денги нет??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още