IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна още няма право да търгува с електроенергия с ЕС

Страната е присъединена към европейската мрежа в "аварийна синхронизация", обясниха от ЕСО

17:42 | 09.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Украйна в момента няма възможност да търгува с електроенергия с Европейския съюз, въпреки че е присъединена към европейската електроенергийна мрежа. Това коментира Венцислав Захов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по време на дискусия за мястото на ядрената енергетика у нас, организирана от "Булатом".

Експертът уточни, че Украйна и Молдова бяха присъединени към европейската енергийна мрежа при "аварийна синхронизация" на 16 март. Анализите, изготвени преди това, са показали, че двете страни не са напълно готови да се присъединят към мрежата на континентална Европа, но се е пристъпило към тази крачка заради войната, която започна Русия.

Това води до промени в честотата на мрежата в някои моменти, които се дължат на внезапни изключвания на генерация.

В момента Украйна има свободни количества електроенергия, произведена от ядрените централи, която е атрактивна за европейските пазари заради относително по-ниската си цена и ниския въглероден отпечатък. 

Украйна планира да ограничи износа на природен газ, добиван в страната, както и на въглища, за да бъде гарантирана енергийната сигурност в страната през отоплителния сезон. Но потреблението на електроенергия заради разрушените индустриални предприятия и жилищни сгради е намаляло с над 35%. 

По време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Киев една от дискутираните теми беше износът на електроенергия и възможността за транзит през България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още