IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуба със символично значение

Турция преживява най-тежката икономическа криза от идването на власт на Реджеп Ердоган преди 17 години, която изглежда ще струва скъпо на президента

12:31 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

„Трябва да приемем, че там, където спечелихме, завладяхме сърцата на народа си, а там, където загубихме, не бяхме достатъчно успешни“.

Не, това не е анализ за равенството 1:1 на Байерн срещу Фрайбург, нито на ремито между Левски и Ботев в София, а идва от устата на човек, който също като треньорите на Левски и Байерн не е известен със способността си за самокритика - държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Самият той обяви вчерашните регионални избори в Турция за съдбоносни. Страната преживява най-тежката икономическа криза от идването на Ердоган на власт преди 17 години и сега Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният партиен лидер бяха наказани. Анкара попада в ръцете на Републиканската народна партия (РНП) за първи път от над 20 години. В Истанбул, където някога започна политическата кариера на Ердоган като кмет, всичко ще зависи от всеки един глас.

Така или иначе: въпреки огромното финансово, логистично и политическо превъзходство Ердоган не успя да си осигури големите градове. И това не е само загуба на власт, но преди всичко горчива загуба на престиж. Това показва колко дълбоко е разочарованието от правителството и неговите икономически политики.

Нищо от хватките на Ердоган не помогна. Той не говори за реалните проблеми на хората. Прекалено голям е гневът на турците срещу едноличното управление на президента и административния хаос след две години политическо прочистване. Твърде дълбок е гневът на много хора заради високите цени на храните и кризата с лирата. Прекалено мрачна е перспективата за една систематична икономическа криза. Твърде тънко и неразбираемо е това, което президентът им предложи като мерки за подобрение.

Каквото и да направи Ердоган партията му вече не е същата, а той не успя да предотврати това. На пръв поглед непоколебимата ПСР вече не е недосегаема. Сега президентът ще прекара много време и много усилия в консолидиране на позициите си. 

Нашият колега от германското списание Spiegel Максимилиан Поп нарича резултата от изборите „вот на недоверие срещу Ердоган". Според него Истанбул и Турция са изправени пред нервни дни. Изборите и последствията от тях ще ни съпътстват през цялата седмица, но ще имат дълбоко отражение в доста по-дълъг период от време...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още