IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна никога няма да признае, че Крим е част от Руската федерация

Готов съм на преговори с Путин, но без посредници и ултиматуми, каза украинският президент

15:09 | 13.05.22 г. 29
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

Украйна никога няма да признае, че Крим е част от територията на Руската федерация, коментира в интервю за италианския канал RAI 1 украинският президент Володимир Зеленски. Той поясни, че полуостровът винаги е имал автономия - собствено правителство и парламент, но в рамките на територията на Украйна.

"Ако въпросът за Крим усложнява процеса на преговорите, то нека го оставим за по-късно", каза още Зеленски и допълни, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин, но без неговите посредници и на базата на диалог, не на ултиматуми.

В момента настроенията в украинското общество са против подобни разговори, след като стават видими действията на руските военни в освободените от окупацията населени места. "Това усложнява преговорите към този момент", допълни още украинският президент.

Той е категоричен, че Украйна никога няма да признае и автономия за Донбас при условията, които иска Русия. "За да говорим в какъвто и да е формат за автономия, не трябва да убиваш десетки хиляди души. Те (руската армия - б.р) убиват и разрушават, а след това казват - дайте сега автономия. Никога няма да признаем такава автономия", каза Зеленски.

Според него не се вижда никакъв резултат от посредниците между Русия и Украйна, нито днес във военния конфликт, нито по време на Минските преговори, където посредници бяха Германия и Франция.

Зеленски разказа, че неговият френски колега Еманюел Макрон е предложил Украйна да жертва нещо, за да бъде запазено "лицето на Путин". Подобна опция е била отхвърлена категорично от Киев. "Не сме готови, за да запазим някого, да жертваме територията си. Струва ми се съвсем несправедливо", каза украинският държавен глава. Той припомни, че Европа е била разпределена след края на Втората световна война и вероятно Европа търси подобен подход и сега.

Русия пресече не само географските граници между двете страни, но и историческите, но като съседна държава Украйна трябва да мисли за бъдещето си. "След нас Русия ще има други президенти и други поколения", обясни Зеленски, но допълни, че днес отношението към Русия, руснаците и руската култура е силно негативно. "Случва се да отказват да обслужат човек в магазина, защото е руснак", разказа той.

Италия чрез своята култура, медии и политика успява да бъде световен лидер, изтъкна още украинският президент. 

Пред италианския телевизионен канал Зеленски отново отбеляза, че за Киев мирът означава уважение на суверенитетът и териториалната цялост на Украйна, традициите и като цяло безопасността на хората, както и изтеглянето на руската войска от територията на Украйна.

"Казвам банални неща, но точно тези банални, нормални неща, бяха разрушени от руската армия и трябва отново да бъдат изградени", категоричен беше Зеленски и допълни, че Украйна може да победи, ако светът се обедини и застане зад страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Бабо комсомолке, БВП то на Украйна не расте последните години, защото, в случай, че си пропуснала, Мордор я нападна преди 8 години, откъсна доста големи територии, спря бизнеса и производството в Донбас, а вместо Украйна да инвестира в икономиката, се наложи да инвестира в отбрана. Сега разбра ли, другарко опоркаджийка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, ей това е парадокс, мМитю лузъра, продаващ застраховки на 50 години, самотен обитател на наследствена панелка, защото другия пол просто се гнуси от него, никога неспортувал и с визия на нещо средно между торба лой и червей, тръгнал да плямпа за "генетично ощетени" :))) Абе, карикатуро, ти виждал ли си се в огледалото??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ти *** ли си или си руски отпафък. на това което викаш донбас е русия... марионетни, несъществуващи държави не може да са страна, мазен глистт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Същество, генетично ощетено от природата и отмъстителният дядо Бог - Русия изобщо не е страна по Минските споразумения - само Укpoпия и Донбас са страни !!! Защо пишеш глyпости? Ама ти друго и не можеш, де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
...правилно в случая не искаха съветско ядрено оръжие да се мотае из разни съмнителни държави. И друго - това оръжие бе СЪВЕТСКО. Единствен законен правоприемник на СССР е Русия. Ако укpoпия иска да се пише съправоприемник, да възстанови на Русия част от огромните дългове на СССР, които руснаците сами изплатиха... а също и съразмерен дял от дълговете на царска Русия, които пак съвременна Русия сама изплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
То и Германия и Франция бяха гарант за Минските споразумения. Какво стана? Това че Русия е била гарант за - НЕ значи, че укpoпия има право да избива рускоезичното население. Ядрените оръжия укpoпия премахна по заповед на САЩ, защото американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 1 година
Двойните стандарти са недостойни и не водят към добро. Крим е третият случай на прекрояване на граници в Европа. Първо, Турция нахлува и окупира Северен Кипър през 1974 г. Случаят е заметен и само от време навреме срамежливо се споменава от немай къде. Второ, НАТО откъсна Косово от Сърбия с война и създаде държава на мафиоти и наркотрафиканти. Пак мълчание. Крим беше създаден с референдум, който НИТО една международна или чуждестранна организация не оспорва. АЛО, ЕССР, нали сме много демократични и напредничави в идеите си? Като пате в кълчища сте. И не водите Съюза към добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 1 година
Украйна е единствената държава на територията на бившия СССР, която за 25 години независимост не е надскочила БВП от 1991 г., нещо повече, сега нейният БВП изостава с 40% спрямо този от времето на УССР, заяви директорът на Украинския институт за анализи и мениджмънт в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
fortiss
преди 1 година
Русия беше гарант за сигурността на Украйна, когато тя си преманха ядрените оръжия! Това ли е гаранцията???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 година
те никога не бяха спазени от Русия, глууупако! ... или викаш квото подписвате е задължение само на другите да го спазват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още