IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресение с магнитуд от 5,3 по Рихтер разлюля Загреб

Има ранени, като все още не може да се даде цялостна оценка на причинените щети

10:31 | 22.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голямо земетресение удари хърватската столица Загреб в неделя, съобщи германският изследователски център за научни изследвания GFZ. Силният трус е разрушил редица сгради и изпратил много хора на улиците, причинявайки пожари, информира Ройтерс. 

От Института за спешна медицина споделят, че едно дете е прието с наранявания на главата заради паднал покрив, а пожарната служба в Загреб заяви, че пожарогасителните и спасителните операции продължават на няколко места.

GFZ посочва, че епицентърът на земетресението с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер се намира на дълбочина от 10 километра под земната повърхност.

„Трусът продължили над 10 секунди. Досега това е най-силният, който някога съм усещал ”, посочва очевидец, добавяйки, че след това са последвали няколко по-леки разтърсвания.

Министърът на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович апелира чрез своя акаунт в Twitter към хората по улиците да пазят социално разстояние, тъй като страната продължава се бори за ограничаване на разпространението на коронавируса. Досега Хърватия е отчела 206 случая на зараза, като един от тях е с фатален край.

Инес Иванчич, сеизмолог от правителствения институт за сеизмология в Хърватия, заяви, че трусът е бил силен, но непосредствените щети не могат да бъдат оценени.

Геологическото проучване на САЩ заяви, че земетресението е било със сила от 5,4 по Рихтер, докато Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) също е отчел магнитуд от 5,3 по Рихтер, последван от друго земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още