Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Заделят се 1,5 млн. лева за насърчаване на иновациите в училищата

Около 300 са иновативни училища в страната, каза министърът на образованието

Заделят се 1,5 млн. лева за насърчаване на иновациите в училищата

Снимка: Pixabay

Предвижда се през следващата година в бюджета на Министерството на образованието и науката да се отделят около 1,5 млн. лева за насърчаването на иновациите в училищата. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на STEM център /за математика, природни науки и техника/ с виртуални лаборатории за учене, изграден по проект за иновация във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", предава БТА.

Във Втора английска езикова гимназия днес откриваме един от STEM центровете, които се създават в различни училища, като това е проект за иновации в природните науки и математиката, каза министър Вълчев. Той обясни, че иновацията в гимназията се изразява не само в подобрената материална среда и в използването на новите технологии, но ще има и интегрирано обучение по природни науки и математика. Това позволява да се търси връзката между биологията и химията например, като в един учебен час ще преподават няколко преподаватели. 

Просветният министър отбеляза, че ролята на държавната политика е да насърчава иновациите в училищата.

До края на следващия месец ще се организираме дискусия и ще представим доклад от първия мониторингов доклад за иновациите, които бяха реализирани за първи път през изминалата учебна година. Голяма част от тези иновации са повлияли благоприятно върху мотивацията за учене на учениците и върху техните резултати, като е създадена по-добра среда в училищата, коментира министър Вълчев. 

Още по темата

По думите му в новия център във Втора английска гимназия ще може да се осъществява съвместен подход на обучение, като екипи от преподаватели от различните природни науки ще преподават на учениците. По този начин по-лесно ще се изграждат междупредметните връзки в обучението по природни науки.

През тази година има около 300 иновативни училища в страната, а през миналата година 185 бяха проектите за иновации в училищата, каза министър Вълчев. Това е втората учебна година, в която училищата предлагат иновативни проекти, след като влезе в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Училищата в страната са около 2400.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 май