Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ

През 2021 г. до 1200 GW от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за нови соларни мощности

 Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ

Снимка: Pixabay

Светът може да спести годишно до 23 млрд. долара от мрежови разходи като използва слънчева и оншорна вятърна енергия, за да замени най-скъпите въглищни електроцентрали с капацитет от 500 гигавата, ситуирани предимно в Китай, Индия, Украйна, Полша, Южна Корея, Япония, Германия и САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според агенцията намаляването на разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) бележи повратен момент в глобалния преход към нисковъглеродна енергия, тъй като новите мощности на слънчева и вятърна енергия се изграждат с по-малко средства в сравнение със съществуващите въглищни електроцентрали. 

Още по темата

Атрактивните цени на ВЕИ, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива, могат да помогнат на правителствата да започнат и осъществят „зелено“ икономическо възстановяване от сътресенията, свързани с разпространението на коронавируса, изтъкват от агенцията.

„Стигнахме до важна повратна точка в енергийния преход“, заяви генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

Въпреки че учените посочват, че светът трябва да се насочи към много по-бърз преход, за да смекчи въздействието от изменението на климата, годишният доклад на базираната в Абу Даби агенция показва, че вятърната и слънчевата енергия стават все по-конкурентни по отношение на цените.

Повече от половината от добавения капацитет на ВЕИ през 2019 г. отчита по-ниски разходи за електроенергия от най-евтините нови въглищни централи, констатира докладът на IRENA.

Резултатите от търговете също предполагат, че средните разходи за изграждане на нови соларни и оншорни вятърни мощности са достигнали ниво, което е значително по-ниско от разходите за изграждане на нови въглищни електроцентрали, което допринася към тласъка за постепенно загърбване на електроенергията, произвеждана от изкопаеми твърди горива.

Подобен преход би намалил и количеството на глобалните емисии на въглероден диоксид с около 5% от обема на емисиите от 2019 г.

Според IRENA през следващата година до 1200 гигавата от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за изграждане на нови соларни паркове.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
Pyramid до: 0pk
преди 1 година
Като гледам, как сте се развихрили, и ми става едно топло, топло на душата...А на Пешето, ше напомня една мъдрост от много по-умен от мен човек: За да не се разочаровате, не е ли по-лесно, да внимавате, какво си пожелавате? Идеята е тази: Ако не можем да си набавяме енергия тогава, когато (за момента) ни е удобно, може би, е решение да преместим този момент до момента на достъпност на тази енергия? Разбира се, възникват неудфобства. НАЯСНО СЪМ. Ала човек е най-адаптивната твар пък и, ако тази адаптация ни спестява страховито доотравяне на света...
1
 
2
 
11
Императорът до: zelka007
преди 1 година
Ами мене ме грее, защото токът от зелените прoстoтии се изкупува гарантирано въпреки най-високата му цена и това вдига и моите сметки, и цената на всичко... лятото АЕЦ с най-евтините ток работи на 30% мощност, щото сме били длъжни да купуваме тока от перки, плочки и некви централи, горящи биоотпадъци.
1
 
1
 
10
khao до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
ама да не спират субсидиите за въглишата, нали... щото иначе нема да ти изкезе сметката :) те са табу са русороба?
2
 
3
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да им спират веднага субсидиите, да ги поставят на свободния пазар, а също да им наложат и на тях квоти за замърсяване - самите плочки са изключително мръсно производство, не случайно са в Китай.
2
 
1
 
8
zelka007 до: Hahoto
преди 1 година
имах си аз хамериканските самолети да не са включени в цялата схема с ВЕИ-тата ... :))) ... даже те са в основата ... кпд-то на фотоволтаици и перки кво те бърка по принцип ... грее този дето си е вложил парите , за колко времеще си ги върне ... ако говориш за някакво замърсяване на почвата под фотоволтаици има достатъчно изследвания по въпроса ... :))) ... за някоя китайска или индийска шитня не давам гаранция ... ако говориш за цената на земята под фотоволатиците е преценка на всеки дето си строи ... дали може да се управлява мащабно мрежа само с батерия ... хммм ... предстои да разберем ... засега каквото се прави на много от местата е успешно . дали ще се управлява мрежата само от батерий , едва ли , но те ще играят съществена роля в близките петилетки ...на кое вредят електричките освен на нефтено-помпените търговци ... :))) ... били по-мръсни за производство и експлоатация ... дрън-дън счупена опорка ... ако горели ток от въглища било все тая ... дрън-дрън пак счупена опорка . дори на ток от въглища са по-ефективни от най-ефективните бензинови ... печалбите в "зелените му работи" немат нищо общо с тези в нефтените фирми на импа ... :))) ... ей туканка като драсне го питай ... :))) ...

Още от Други
НАТО предупреди за "системни предизвикателства" заради агресивното поведение на Китай