IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина стресна пазарите на соя с план за национализация на водещ доставчик

Vicentin подаде молба за фалит през 2019 г. заради валутните колебания, но е изненадана от решението, защото е преговаряла с партньори и кредитори

11:15 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Аржентинският президент Алберто Фернандес подготвя план за национализиране на търговеца на зърнени култури Vicentin SAIC – ход, който би алармата на пазара на соя, пише Bloomberg.

Правителството на Фернандес ще поеме контрола над компанията през следващите 60 дни. Той търси одобрението на Конгреса за национализацията, след като компанията през миналата година подаде молба за фалит заради валутните колебания.

Планът предвижда всички активи на Vicentin, най-ценните от които са предприятия за преработка на соя - водещ световен доставчик на храни за животни и олио за готвене, да бъдат поставени в тръст, управляван от селскостопанското звено на държавната петролна компания YPF SA.

YPF Agro ще създаде държавен стоков гигант с основна дейност сондиране на шисти, разпределяне на гориво и търговия със зърнени култури.

Решението за национализацията идва в деликатен момент за Аржентина, която преговаря за преструктуриране на 65 млрд. долара задграничен дълг, отбелязва информационната агенция.

Ходът съживява и спомените от национализацията на YPF през 2012 г. и други компании по време на управлението на Кристина Кирхнер. Това повдига въпроси как Аржентина ще примамва инвестиции от частния сектор, за да вдигне икономиката си на крака.

„Историята ни показва, че държавните намеси, по-специално търговията със зърно, създават сериозни изкривявания, които завършват със задълбочаване на проблемите, а не с решаването им“, коментира в изявление организацията Аржентинско селско общество.

Основната опозиционна коалиция отхвърли мярката и я определи като „незаконна и неконституционна“.

Правителството твърди, че последствията от финансовата криза в компанията са се пренесли и върху селското стопанство на Аржентина и са твърде големи, за да се игнорират.

Vicentin е основна част от бизнеса за износ на култури в Аржентина на стойност 20 млрд. долара годишно, което представлява 7,4 млн. метрични тона износ на маслодайни семена през 2019 г.

„Съществуват убеждения, особено сред независими и малки производители, които понесоха щети от фалита на компанията, че тя трябва да бъде спасена по някакъв начин“, коментира Хуан Крус Диас, директор на политическата консултантска фирма Cefeidas Group в Буенос Айрес.

За много наблюдатели обаче изниква един друг въпрос: кой точно управлява Аржентина? Фернандес, който е много далеч от свободния пазар, но се смята за умерен, или неговия заместник Кристина Киршнер.

Съдбата на Vicentin винаги е била тясно свързана с политиката. Компанията се разшири при управлението на Маурисио Макри и след това изпадна в безпорядък, когато Фернандес се появи като негов наследник. Габриел Делгадо, земеделски министър при Кирхнер, ще ръководи намесата на правителството.

Компанията е просрочила дълг за около 1,5 млрд. долара през миналата година. Съд в провинция Санта Фе, където е седалището на компанията, контролира процедурата по фалита, която е подобна на глава 11 в САЩ.

Голяма част от дълга на търговеца на зърно е към държавната група Banco Nacion. Планът за национализация обаче се оказва изненадващ за мениджърите и на двете компании, които са разговаряли със съществуващия партньор Glencore Plc и други компании за преструктурирането на дълговете, посочва говорител на Vicentin.

„Избраният път ни изпълва с несигурност и загриженост“, казва компанията в изявление.

Базираната в Швейцария Glencore има съвместно предприятие с Vicentin - Renova, което включва една от най-големите световни инсталации за трошене на соя. Фернандес казва, че е твърде рано да се каже как ще работи ново държавно партньорство с Glencore.

Аржентина е най-големият износител на соево брашно за фураж за животни и соево олио за готвене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още