IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия се отказа от "Спутник V" - няма достатъчно данни за ефикасността ѝ

Решението на бразилския регулатор е политическо, няма общо с науката, смятат в Русия

12:00 | 29.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лекарственият регулатор на Бразилия не даде разрешение за ползване на руската ваксина "Спутник V" заради липса на контрол на качеството и данни за ефикасността ѝ, пише The Washington Post. Има малко информация за странични ефекти след поставяне на ваксината, посочват още властите в страната.

В отговор производителят на ваксината заяви, че това решение е политическо и не е взето на базата на информацията и науката, допълва Ройтерс.

Има липси във всички етапи от клиничните проучвания, казват обаче от бразилската агенция по лекарствата в съобщение. Според тях няма и достатъчно доказателства, че производството се контролира, а съмненията се подсилват още повече от факта, че експерти на регулатора не са допуснати до производствените мощности в Института "Гамалея", който е производителят на ваксината.

14 бразилски щата настояват страната да купи от ваксината, за да бъде преборена поредната вълна на коронавируса. Въпреки сериозното положение в страната обаче регулаторът отказва да даде разрешение за използването, посочва още The Washington Post.

Не за първи път регулатор изказва опасения за ваксината на руския Институт "Гамалея". По-рано през този месец Словакия също коментира, че доставената в страната ваксина е с различни показатели от тази, чиито проучвания бяха публикувани в сп. Lancet през февруари. Тогава данните показаха 91% ефективност на руската ваксина, което я поставя наравно със западните конкуренти.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира преди дни, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) също не е получила достатъчно информация, за да се произнесе за ваксината.

Експерти от ЕМА и Световната здравна организация (СЗО) анализират качеството на "Спутник V" и се очаква през май да бъде направена инспекция в производствените мощности. Европейските власти получиха заявление за оценка на продукта не от руския производител, а от германска фармацевтична компания.

Вчера парламентарната здравна комисия одобри предложението на БСП за внос на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" у нас. За да стане факт това, са нужни промени в Закона за лекарствата, както и одобрението в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
многодобре
преди 2 години
....напълно очаквано решение. Все пак са на крачка от америка и току виж нещо им се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 2 години
Последно четох че 4.3 % от населението на Русия е ваксинирано . Интересно , другаря Путин така и не сподели дали с родния компот се е боцнал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Вчера писах, но все пак да се знае че Спутник V е жив вирус, който се репликира в тялото на ваксинираният. Гамалея твърди, че са ви избрали най-безобидният щам, ако желаете може да им вярвате. Гамалея също може да обясни, защо мyжиците не искат да се имунизират с прехваленият им препарат? До сега 11-12 милиона. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
A, кво стана?А тук кремълския слyгинаж ще си счупи крачката да го предлага.Руската ваксинка е като руската кола, отдалеч прилича на кола, *** като почнеш да я ползваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
не само в бразилия мислят така ... пък рассияните да тръбят каквото си искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още