IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет, Етиопия и Судан подписаха договор за язовира на Нил

Предварителното споразумение урежда отношенията между трите държави, през които преминава реката

15:42 | 24.03.15 г.
<p>
	Суданският президент Омар Хасан ал-Башир (в центъра) се здрависва с египетския президент Абдел Фатал ал Сиси и етиопския премиер Хайлемариам Десаленг.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Суданският президент Омар Хасан ал-Башир (в центъра) се здрависва с египетския президент Абдел Фатал ал Сиси и етиопския премиер Хайлемариам Десаленг. Снимка: Ройтерс

Египет, Етиопия и Судан подписаха предварителна сделка за спорния проект за язовир на река Нил, за който Кайро се опасяваше, че би намалил дела му от жизненоважни води на реката, съобщава AFP.

В понеделник лидерите на Египет, Етиопия и Судан се събраха в суданската столица Хартум, за да подпишат споразумението за принципите на проекта на Етиопия Grand Renaissance Dam.

„Потвърждавам, че изграждането на язовира Renaissance няма да причини никаква вреда на нашите три държави и най-вече на египетския народ“, заяви етиопският премиер Хайлемариам Десаленг на церемонията по подписването.

Египет от хиляди години е силно зависим от Нил за селското стопанство и питейната вода. Кайро се страхуваше, че язовирът ще намали неговото водоснабдяване. Египетският президент Абдел Фатах Сиси каза, че "това е рамково споразумение и ще бъде завършено. Ние избрахме сътрудничество, и това да се доверим един на друг в името на развитието“.

Сиси заяви, че окончателното споразумение ще „донесе ползи и развитие за Етиопия без да навреди на интересите на Египет и Судан“.

Президентът на Судан Омар ал-Башир приветства сделката като „историческа“.

Споразумението се състои от 10 принципа, заяви пред AFP египетският министър на водните ресурси Хусам ал Махази. Страните се споразумяха за „справедливо използване на водите и да не вредят на интересите на другите държави, използвайки водите“. Те също така се договориха да създадат „механизъм за решаване на спорове, с появата им", заяви Махази. Той не даде подробности за това кога ще се сключи окончателният договор.

Зам.-министърът на водните ресурси на Судан Сейф ал-Дин Хамед, заяви, че подписването на споразумението „няма да спре настоящето строителство и изграждане“ на язовира в Етиопия.

Етиопия започва отклоняване на река Сини Нил през май 2013 г. за изграждането на язовир, способен да произвежда 6 000 MW. Когато бъде завършен през 2017 г., той ще бъде най-големият в Африка. Етиопски политици заявиха, че проектът за изграждане на дългия 1 780 метра и дълбок 145 метра язовир ще струва повече от 4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още