Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ердоган смени и заместик-управителя на централната банка

Мустафа Думан е бивш изпълнителен директор на Morgan Stanley в Турция

Ердоган смени и заместик-управителя на централната банка

Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи бивш изпълнителен директор на Morgan Stanley в Комисията за определяне на лихвените проценти на централната банка, сигнал, че разклащането на паричната власт се задълбочава, съобщи Bloomberg.

Мустафа Думан, бивш изпълнителен директор на подразделението на Morgan Stanley в Турция, бе назначен за заместник-гуверньор във вторник, според указ на президента, публикуван в „Държавен вестник“.

Думан се присъединява към турската централна банка малко повече от седмица след като турският президент уволни третия управител за по-малко от две години с решение, което шокира инвеститорите и разколеба валутата. Като заместник-управител Думан ще бъде един от седемте членове на Комисията по паричната политика на централната банка, която определя разходите по заемите на страната.

Още по темата

Думан замени Мурат Четинкая, бивш главен изпълнителен директор на истанбулската фондова борса, който заемаше тази позиция в банката от август 2019 г.

Лирата поевтиня след новината, като към 13:45 часа един долар се разменя за 8,3905 турски лири.  

Изненадващото уволнение на управителя на централната банка на Турция подкопа доверието на инвеститорите в икономическото ръководство на страната, която тъкмо беше започнала да се възстановява от предишните шокове на финансовия пазар.

Новото ръководство на централната банка, оглавено от гуверньора Шахап Кавджъоглу, обеща приемственост в политиката и запазване на настоящата оперативна рамка, но пазарите вече губят търпение. Уволнението на трима гуверньори за по-малко от две години засили опасенията за връщане към нетрадиционната политика. Времето, в което предшественикът на Кавджъоглу  - Наджи Агбал, беше на поста, се оказа истинска почивка за търговците, тъй като той извърши поредица от повишения на лихвените проценти и сложи край на сложна структура на финансиране, критикувана от инвеститорите за липсата на прозрачност.

Кавджъоглу, колумнист в проправителствения вестник „Йени Шафак" и университетски професор, беше критик на неотдавнашните повишения на лихвените проценти, осъществени под ръководството на Агбал, включително по-голямото от очакваното повишение по-рано през месеца.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Пандемията отне живота на над 3 млн. души по света