IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Австралия ще оглави правителството

Откакто през 2007 г. Джон Хауърд бе отстранен от поста, нито един премиер на Австралия не е изкарвал пълния си мандат

09:04 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скот Морисън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скот Морисън. Снимка: Ройтерс

Австралийският министър на финансите Скот Морисън бе избран от своите съпартийци да оглави австралийското правителство, след като спечели надпреварата за лидерството на управляващата Австралийската либерална партия, предаде AFP.

Морисън, който бе съюзник на досегашния премиер Малкълм Търнбул, бе избран по време на вътрешнопартиен вот. За него гласуваха 45 души. В подкрепа на другия кандидат, вътрешния министър Питър Дътън, пък гласуваха 40 души. Изборът на Морисън е удар за Дътън, който именно оглави вътрешнопартийния бунт срещу Търнбул и така се стигна до настоящата промяна по върховете на властта в Австралия. 

За наследяването на Търнбул се бореше и външната министърка Джули Бишъп, но тя бе елиминирана още на първия тур на вътрешнопартийния вот.

Гласуването стана на специално заседание, а до него се се стигна след петиция на депутати от партията на Търнбул. Петицията бе подкрепена от 43 депутати. След получаване на петицията и организиране на заседанието, Търнбул заяви, че няма да участва в борбата за партийното лидерство. 

Въпреки че е една от най-икономически стабилните и проспериращи страни, отчитаща непрекъснат икономически растеж в последните 27 години, Австралия непрекъснато преживява смяна на премиерите, отбелязва ДПА.

Страната с население около 25 милиона души имаше седем премиери само за 11 години. Търнбул бе последният, който стана жертва на вътрешнопартиен преврат. 

Откакто през 2007 г. Джон Хауърд бе отстранен от поста, нито един австралийски премиер не е изкарвал пълния си мандат. Последните четирима премиери, в това число и Търнбул, бяха свалени от членове или бивши членове на собствените си правителства.  

Премиерът Кевин Ръд от Австралийската лейбъристка партия неочаквано получи удар в гърба от заместничката си Джулия Гилард през 2010 г., след като рейтингът му падна драстично. Гилард стана първата премиерка на Австралия, но на свой ред бе отстранена след вътрешнопартиен бунт, организиран от Ръд. Той спечели лидерския пост през 2013 г., няколко месеца преди националните избори, на които според прогнозите лейбъристите трябваше да преживеят историческа загуба.

През септември 2013 г. Тони Абът доведе Австралийската либерална партия до победа на изборите, но две години по-късно бе отстранен от премиерския пост от Търнбул, след като рейтингът му спадна. Тогава това бе възприето като сладко отмъщение за Търнбул, който пък бе свален от Абът като лидер на либералите, докато те бяха в опозиция през 2009 г. По-консервативният Абът тогава не беше съгласен с политиките на Търнбул в подкрепа на опазването на околната среда и спечели вътрешния вот с един глас.

Но днес Търнбул преживя същата съдба, като тази на Абът. Въпреки че той лично запазва популярността си в допитванията, неговата управляваща коалиция остава на второ място в допитванията след опозиционната Лейбъристка партия. Либералите освен това са разделени на съперничещи си консервативна и умерена фракция.
След вътрешнопартийния вот днес Търнбул каза, че ще напусне парламента, предаде АР. "Ще напусна парламента не след дълго време", бяха думите му. Това означава, че може да има частични избори за неговото овакантено място и тогава управляващото мнозинство да изгуби преднината си от едно единствено място. Всичко това може да накара новият премиер Скот Морисън да свика предсрочни избори в скоро време.

Кризата в редиците на либералите излезе на яве в началото на седмицата. В понеделник Търнбул бе принуден поради липса на подкрепа в своя лагер да се откаже от плана си да впише в закон целта на Австралия за намаляване на емисиите на парникови газове, припомня Франс прес.

Последва и каскада от оставки на министри. Но Търнбул не прие всичките, припомня още агенцията.
На пресконференция след вътрешнопартийния вот Търнбул определи поведението на съпартийците си, повели бунта срещу него, като "лудост" и каза, че няма друга дума с която може да го дефинира, допълва DPA. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още