IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Кристалина Георгиева затвърди статута си на фаворит за лидер на МВФ

Джордж Озбърн оттегли кандидатурата си заради липса на подкрепа

08:48 | 06.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кристалина Георгиева затвърди статута си на фаворит за водещата позиция в Международния валутен фонд (МВФ), след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн оттегли своята кандидатура заради липсата на подкрепа. Това се случи преди изтичането на крайния срок за подаване на кандидатурите днес, пише Financial Times.

66-годишната българка служи в Европейската комисия, а последно беше на позицията директор на Световната банка, допълва изданието. Кандидатурата ѝ за МВФ беше подкрепена и с решение на управляващия борд на фонда, който одобри отпадането на възрастовото изискване. Съгласно предишните правила на МВФ Георгиева трябваше да бъде дисквалифицирана, защото не изпълнява условието да е до 65-годишна възраст.

Засега Георгиева, която беше подкрепена от всички държави членки на ЕС, освен от Обединеното кралство, за получаването на поста, е единственият кандидат, публично представен за позицията да оглави МВФ.

Хора, запознати отблизо с процеса на избор, твърдят, че няма никакви сигнали за подаването на конкурентна кандидатура, но все пак това не бива да се изключва, тъй като все още има няколко часа, в които могат да бъдат подавани номинации без публичното им обявяване. Въпреки това източниците на Financial Times отбелязват, че Георгиева има явно предимство, защото през последните седмици успя да получи подкрепа от цял свят.

От Международния валутен фонд отказват да коментират въпроса.

Британското правителство номинира Озбърн, бивш министър консерватор, което навреди допълнително на отношенията на страната с Европа, тъй като Обединеното кралство отказа да приеме избора на ЕС за Кристалина Георгиева. Но след срещата на Г-7 в Биариц, на която премиерът Борис Джонсън не успя да спечели подкрепата на САЩ за кандидатурата на Озбърн, Великобритания реши да не губи още политически капитал за една вече загубена кауза.

Ако приемем, че Георгиева е единственият кандидат, то се очаква тя да премине през финалния етап на селекцията, който вероятно ще приключи в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още