IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е най-свободната икономика в света за 19-та година

България е последна в групата страни с умерена икономическа свобода, заемайки 60-то място от 177 държави и територии

11:08 | 10.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хонконг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хонконг. Снимка: Архив Ройтерс

За 19-та поредна година Хонконг бе признат за най-свободната икономика в света, сочат резултатите от публикуваното днес изследване на американската фондация Heritage и вестник Wall Street Journal, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Индексът на икономическата свобода за бившия британски анклав достига 89,3 пункта от 100 възможни, тъй като и след преминаването му под юрисдикцията на Китай по формулата „една страна – две системи“ там бяха запазени изключително благоприятните условия за водене на бизнес.

На второ място е Сингапур с 88 пункта, а в първата петица влизат още Австралия, Нова Зеландия и Швейцария, всички с резултат над 80 пункта. Следват Канада, Чили, остров Мавриций, Дания и САЩ.

България е на 60-о място със 65 пункта, последна в групата страни, чиито икономики са оценени като "умерено свободни". Пред нас в групата е Румъния с 65,1 пункта, Полша с 66 пункта, Латвия с 66,5, Унгария с 67,3 и Македония с 68,2 пункта.

Континентален Китай е на 136-то място, Русия – на 139-то с 51,1 пункта. На последните места са Зимбабве, Куба и Северна Корея.

Изследването обхваща 177 държави и територии. Класацията се изготвя от експерти въз основа на изчисления по 10 основни категории, отчитащи степента на икономическа и търговска свобода, откритост за инвестиции, намеса на държавата в икономиката, ниво на корупция и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Werter
преди 11 години
Хаха, императорче, понякога имаш доста разумни и проницателни постове. За съжаление този не е от тях -почти чалгарско ниво.Та кой от изброените фактори не е бил налице при Станишев? - може би искаш да кажеш, че не е имало *** престъпност? Или с Трактора в ДАНС и БСП съветника-сумист, с братята Галеви прегръщащи се с министъра петков, и с мелиоратора Доган, крадливите заменки и т.н, престъпността беше "обоздана"? Остава факторът "мутра" - но тя май се прегръща с Меркел и Обама? Как ли ЦРУ и немските служби са проспали този факт и не са докладвали, за да отклонят срещите, така както му се случваше на Гоце и на Петков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
Няма начин да очакване нещо по-добро, в държава със 160 000 чиновници, управлявана от мутра !!!Няма смисъл и да чакаме сериозни чужди инвестиции, ако добавим и факторът на необозданата битова (т.е. ***) престъпност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Така се прави икономика - с икономическа свобода - а не с директиви от бюрократи, които не могат да си балансират семейния бюджет. Най-свободната държава от ЕС - Дания е чак на 9-то място след Чили и о. Мавриций - това е много показателно за ЕС, управляван от Негово Височество Бюрократа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още