IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите власти в Хонконг отхвърлят призивите за промяна на валутния режим

Обвързването на местния долар с кошница от валути, вместо с американския, няма да има осезаем ефект върху лихвите, смята секретарят Джон Цанг

10:25 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовите власти в Хонконг отхвърлят призивите за промяна на валутния режим

Финансовият секретар на Хонконг Джон Цанг отхвърли призивите на законодатели за преразглеждане курса на местния долар, който от 29 години е привързан към американския, на фона на растящото безпокойство, че цените на активите в региона са достигнали неустойчиви нива заради рекордно ниските лихви, пише Bloomberg.

През 1983 г. Хонконг привързва местния долар към щатския, след като преговорите между Китай и Великобритания около връщането на града на азиатската държава предизвикват изтичане на капитали. През 2005 г. е определен диапазонът от 7,75-7,85 хонконгски долара за един американски.

Настоящата система обвързва монетарната политика на Хонконг с тази на САЩ, където Федералният резерв използва лихви близки до нулата, за да подкрепи възстановяването на икономиката от рецесията.

Обвързването на хонконгския долар с кошница от валути няма да има осезаем ефект върху лихвите, е заявил Цанг пред местния законодателен съвет. 

Такава система няма да е достатъчно прозрачна и ще е по-сложна и трудна за разбиране. Връзката с такава кошница си е също фиксиран курс, който изключва независимата парична политика, коментира той.

Фиксираният курс не е единствената причина за прилива на капитали към Хонконг, след като и други азиатски страни изпитват подобен приток, казва Цанг.

Цените на жилищата в Хонконг се удвоиха през последните три години, като преминаха пика от 1997 г., подкрепяни от ниските лихви и покупките от континентален Китай.

През този месец монетарните власти в Хонконг са закупили 4,2 млрд. щатски долара, за да защитят горния праг на валутния диапазон спрямо щатския долар, след като третият кръг вливане на ликвидност, предприет от Фед, увеличи предлагането на американска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още