IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Венецуела достигна близо 500 000% за година

Само за месец през септември инфлацията е нараснала до 233% от 223% през август

21:28 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени във Венецуела са се увеличили с 488 865% през 12-те месеца до септември. Това съобщи представител на управлявания от опозицията Конгрес в страната на фона на продължаващо ускорение на хиперинфлацията.

Дневната инфлация е в размер на 4% по данни на депутата Ангел Алварадо. Само за месец през септември инфлацията е нараснала до 233% от 223% през август, съобщава Ройтерс.

В опит да стабилизира цените президентът Николас Мадуро премахна пет нули от боливара през август, увеличавайки минималната заплата в страната с 3000% и фиксира възнагражденията към държавната криптовалута петро.

Опозиционните депутати са единственият източник на икономически данни, след като централната банка в страната спря да публикува подобна информация преди близо три години, след като икономиката започна да изпада в затруднения.

По данни на Международния валутен фонд потребителските цени във Венецуела ще нараснат с 1 млн. процента през 2018 г.

Мадуро беше преизбран на поста през май по време на гласуване, което редица чуждестранни правителства определиха като компрометирано.

Според държавния глава преизбирането му е в рамките на закона, а създалата се ситуация е в резултат на „икономическа война“, водена от опозицията и бизнес лидери, които са основната причина за покачването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още