IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отказа влизане на екип на СЗО, разследващ произхода на коронавируса

Пекин не е издал разрешения за визи, въпреки че е било договорено ускоряване на процедурата

11:53 | 06.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

На екип на Световната здравна организация (СЗО), който трябва да разследва произхода на Covid-19 в град Ухан, е отказано влизане в Китай, съобщава ВВС.

Според съобщение на СЗО става въпрос за липса на разрешения за визи.

Дългоочакваното разследване на произхода на вируса беше договорено с Пекин през декември след неколкомесечни преговори, припомня медията.

Вирусът тръгна от Ухан през декември 2019 г., като първоначалното му огнище се свързва с пазар за животни.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес коментира, че е "много разочарован", че Китай все още не е финализирал разрешенията за пристигането на екипа, "като се има предвид, че двама членове вече са започнали пътуванията си, а други не са могли да пътуват в последния момент".

„Бях уверен, че Китай ще ускори вътрешната процедура за възможно най-бързото разполагане на екипа“, коментира той пред репортери в Женева. Адханом Гебрейес обясни, че е бил в контакт с висши китайски служители, за да подчертае, „че мисията е приоритет за СЗО и международния екип".

СЗО работи от месеци за изпращане на 10-членен екип от международни експерти в Китай с цел проучване на произхода на пандемията. Миналия месец беше обявено, че разследването ще започне през януари 2021 г.

Двама от членовете на международния екип са тръгнали към страната във вторник сутринта. Ръководителят за извънредни ситуации в СЗО Майк Райън коментира, че единият се е върнал обратно, а вторият в момента има престой в трета страна.

Първоначално се смяташе, че вирусът произхожда от пазар, продаващ екзотични животни за месо. Предполагаше се, че именно там вирусът се е прехвърлил от животните към хората. За произхода на вируса обаче има много спорове. Някои експерти смятат, че вирусът не е тръгнал от пазара, а там само е мутирал, така че да заразява хора.

Някои изследвания предполагат, че коронавирусите, способни да заразят хората, може да циркулират неоткрити в прилепите от десетилетия. Не е известно обаче какъв междинен животински гостоприемник е предал вируса на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Крият нещо китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още