IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Провокирането на търговски спорове е "чист икономически тероризъм"

Страната се противопоставя на използването на "дебелата тояга" под формата на търговски санкции, мита и протекционизъм

11:30 | 30.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Умишленото провокиране на търговски спорове е "чист икономически тероризъм", заяви днес китайският заместник-министър на външните работи Чжан Ханхуей, цитиран от световните агенции и БТА.

Търговското напрежение между Вашингтон и Пекин ескалира рязко по-рано този месец, след като администрацията на президента Доналд Тръмп обвини Китай, че е отстъпил от предишните си обещания да направи структурни промени в икономическите си практики. Вашингтон вдигна до 25 процента митата за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, което принуди Пекин да обяви ответни мерки.

Китай се противопоставя на използването на "дебелата тояга" под формата на търговски санкции, мита и протекционизъм, каза Чжан, цитиран от Ройтерс.

"Противопоставяме се на търговската война, но не се страхуваме от търговска война. Подобно умишлено провокиране на търговски спорове е чист икономически тероризъм, икономическо убийство, икономически тормоз", заяви той, отговаряйки на въпроси за търговската война със САЩ.

Този търговски сблъсък ще има сериозни негативни последици върху развитието и възстановяването на световната икономика, допълни дипломатът.

Конфликтът може да лиши САЩ от вноса на редкоземни метали, които са необходими за технологичния сектор. Това посочи днес агенция Синхуа, позовавайки се на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) на Китай, предаде ТАСС.

Китай приветства използването на редкоземни метали в производството на високотехнологична продукция, която може да донесе ползи на жителите на целия свят. Ако обаче някой ще използва вносните доставки на редкоземни метали срещу Китай, това няма да бъде допуснато, заяви представител на комисията.

Подобно предупреждение отправи вчера и друга китайска държавна медия, припомня Асошиейтед прес.
Заплахата Китай да използва доставките на тези елементи, които се използват широко в производството на електромобили и мобилни телефони, допринесе за силния спад на фондовите борси в САЩ и понижаването на доходността по дългосрочните американски облигации.

Китай е използвал редкоземните метали като средство за натиск и по-рано. Преди пет години Световната търговска организация (СТО) разкритикува опита на Пекин да ограничи износа им, отхвърляйки твърдението, че това се прави единствено с цел защита на околната среда и запазване резервите. Вместо това ходът изглежда бе насочен срещу Япония, с която в този момент Пекин бе в дипломатически спор, припомня АП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още