IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабът, блокарал Суецкия канал, ще отплава днес

Контейнеровозът Ever Given беше задържан от управлението на канала, докато трае съдебния спор за претенциите за щетите

12:36 | 07.07.21 г.
<p>
	Заседналият кораб преди да бъде преместен.<em> Снимка: Islam Safwat/Bloomberg</em></p>

Заседналият кораб преди да бъде преместен. Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Контейнеровозът, който блокира Суецкия канал през март и който тогава беше задържан там, трябва най-накрая да продължи пътуването си, след като собственикът и застрахователите постигнаха компенсационно споразумение с властта на канала, съобщава Ройтерс.

Един от най-големите контейнерни кораби в света, Ever Given, се вклини диагонално през еднолентовия участък на канала за шест дни, което сериозно наруши световната търговия.

Управлението на Суецкия канал (SCA) поиска над 900 млн. долара компенсация за операцията по спасяване и други загуби. По-късно властите на канала намалиха претенциите си до 550 млн. долара.

Управлението на Суецкия канал задържа кораба по съдебен ред, за да преследва иска си, с което създаде спор със застрахователите на кораба и японския собственик Shoei Kisen.

Корабът и неговият индийски екипаж са закотвени за повече от три месеца в Голямото горчиво езеро между два участъка на канала.

След продължителни преговори беше постигнато неразкрито споразумение между страните и SCA обяви, че корабът ще бъде освободен днес.

Предстои да се проведе церемония в канала, за да се отбележи отплаването на кораба, който е натоварен с около 18 300 контейнера.

Източници от Суецкия канал съобщават за агенцията, че Ever Given ще бъде ескортиран от два влекача и ръководен от двама опитни пилоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още