IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Новият президент на САЩ трябва спешно да реши бюджетните проблеми

Фискалната пропаст може не само да застраши американската икономика, но и да навреди на световната, смята генералният директор на МВФ

10:35 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Новият президент на САЩ трябва спешно да реши бюджетните проблеми

Новият президент на САЩ трябва да предприеме спешни мерки за разрешаването на проблемите с бюджетния баланс и повишаването на тавана на държавния дълг, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от РИА Новости.

„Който и да спечели изборите в САЩ във вторник, ще трябва да отговори на това предизвикателство, защото до началото на 2013 г. остават само 2 месеца“, каза Лагард на пресконференция в Мексико, където взе участие в заседанието на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Липсата на консенсус между правителството и Конгреса в САЩ може да доведе до автоматично едновременно влизане в сила на мерки за рязко съкращаване на федералните разходи и на премахването на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

Ситуацията, позната повече като „фискална пропаст“, може да застраши не само американската икономика, но и да навреди на световната икономика, смята Лагард.

На заседанието бе прието комюнике, в което САЩ поемат задължението да избегнат рязко съкращаване на държавните разходи. „САЩ прецизно ще отмерят темпото на данъчната корекция, за да може държавните финанси да останат стабилни в дългосрочна перспектива, и по този начин планират да избегнат силно съкращаване на разходите през 2013 г.“, се посочва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още