IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард поиска световните лидери да загърбят бюджетните икономии

Изпълнителният директор на МВФ препоръча да се даде повече време на Испания и Гърция, и предложи ново преструктуриране на гръцкия дълг

11:32 | 11.10.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Световните правителства трябва да престанат с бюджетните икономии, предупреждава изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Financial Times.

Фондът е все по-загрижен за ефекта от бюджетните ограничения върху растежа, като по-рано тази седмица предупреди, че световните правителства систематично са подценявали вредите за растежа в следствие от бюджетните икономии.

Като се вземе под внимание ефектът на фискалната консолидация върху производството, няма смисъл европейските правителства да изпълняват каквито и да било програми за ограничаване на бюджетния дефицит при условие, че растежът е разочароващ, изтъква Лагард.

Лагард коментира, че на Гърция трябва да бъдат предоставени 2 допълнителни години за изпълнението на заложените фискални цели. Тя предлага и ново преструктуриране на гръцкия дълг.

„Понякога е по-добре да имаме малко повече време“, коментира тя на годишната срещата на Световната банка (СБ) и МВФ в Токио, цитирана от Bloomberg. „Именно това препоръчвахме за Португалия. Сега го препоръчваме и за Испания и Гърция“.

Директорът на Фонда предупреждава и че глобалната икономическа криза е започнала да се отразява на развиващите се пазари. Тя посочва, че несигурността около глобалната икономика спъва способността на правителствата да насърчават растежа.

Във вторник МВФ подчерта, че глобалното икономическо възстановяване се забавя. Институцията понижи и прогнозата си за тази и следващата година, цитирайки проблемите около дълговата криза.

Световната банка също понижи прогнозата си за растежа на основните азиатски икономики, включително Китай и Индия, позовавайки се на глобалните рискове.

„Погледнете Европа, САЩ или останалия свят, и навсякъде ще се натъкнете на несигурност, която пречи да бъдат взети решения за насърчаване на инвестициите и създаване на нови работни места“, казва Лагард, цитирана от BBC. Трябва да действаме, за да премахнем тази несигурност, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Отново ще цитирам незнайния американски анализатор, който случайно гледах по ютуб:"Ако QE3 успее и управи икономиката на САЩ, то това би значело, че всички ние може да спрем да работим и да си печатаме парите за всички стоки, които ни трябват."Баба ви лагард явно е сред феновете на QE подобни "финансови операции"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
AdamSmit
преди 11 години
Оставете Кейнс на мира най малкото обърнете внимание коя година е написана неговата теория.Колкото до растежа когато се правят икономии и разходите намаляват се намалява и платежоспособното търсене , а това задълбочава кризата( рецесията).Кейнс може да препоръчва да се подкрепя съвкупното търсене но не дава отговор на въпроса откъде да се вземат пари за това.Не по малко важен е въпросът какъв да е размера с колко да се подкрепи съвкупното търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Повечето хора помним препоръките на МВФ по Жан Виденово време. Тогава представител на фонда за България беше Ан Мак Гърк. Препоръките и бяха бюджетни икономии и приватизация. Не е истина "колко напред дръпнахме от тогава". Колко ли още държави ще бъдат заложници/обезкостени под студения поглед на г-жа Лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
След като икономиите ни направиха по-бедни сега явно ще се опитаме да забогатеем с харчене. Може би следващото мото ще бъде да се дават на банките и правителствата толкова пари, колкото могат да похарчат. Бързо ще разберем, че те могат много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Лагард поиска световните лидери да загърбят бюджетните икономии, за да теглят повече кредити от МВФ. Вероятно плана за изкупуване на Държави с прясно напечатени и накликани символи, се забавя. Слушайте, по-скоро чуйте езика на говорителката на МВФ, преди дни:ОРБАН:"Унгария отхвърли условията на МВФ и ЕС за нова финансова помощ"МВФ:"МВФ призова Унгария да се съсредоточи върху растежа"-След което Унгарски форинт рязко поевтиняОРБАН:"Унгария се отказа от данъка върху транзакциите на централната банка"-След което Унгарски форинт рязко поскъпнаИзвод: Кога най сетне ще стане известно на обществото кои са правилата по-които се изчисляват валутните курсове?Това се манипулира, в противен случай, долара да равен на хартията си, но да се поддържа от Американските Военни силови диктаторски действия. Както се казва да лъсне червения за.ник на маймунката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
GKaloferov
преди 11 години
Не намесвайте Кеинс,той никога не е прокламирал високи държавни дефицити. Просто всяка държава си го тълкува по свой си начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Не може да бъде - МВФ видели нещо очевадно то 3г., че по-високите данъци не смъкват, а качват дефицита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Едно се приказва , друго се върши. Просто играта е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Lucifer
преди 11 години
тая лелка, до като беше във франция друго говореше а сега и тя се обърна на 180 кейнсиански градуса а за Дянков...той е кон с капаци и едва ли ще вдене...човекът си прави цифрите с данък върху лихвите, после може и за трансакцийте, или за пенсийте а защо не и за земята???????/..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Загърбваме икономиите и почваме пак да теглим луди кредити така ли да го разбираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още