IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия е унищожила химическия си арсенал от режима на Кадафи

Страната е унищожила всичките си артилерийски снаряди, както и авиационните бомби с отровния химикал иприт

14:45 | 05.02.14 г.
Либия е унищожила химическия си арсенал от режима на Кадафи

Либия успя да се освободи от наследения от режима на Муамар Кадафи химически арсенал, съобщи външният министър на страната Мохамед Абделазиз.

Организацията за забрана на химическото оръжие обяви, че страната е унищожила всичките си артилерийски снаряди, както и авиационните бомби с отровния химикал иприт.

В унищожаването са взели участие и САЩ.

Според световните агенции американските спецслужби са направили „репетиция“ преди унищожаването на химическия арсенал на Башар Асад. Същата преносима инсталация за унищожаване на химическо оръжие, която беше използвана в Сирия, е влязла в употреба и в Либия.

През 2004 г. Кадафи призна, че страната има 25 тона иприт и други 1400 тона съставки за производството на химически оръжия. Тогава стана ясно, че Либия разполага и с 3500 авиационни бомби, които са годни за оборудване с химически бойни глави.

По време на режима на Муамар Кадафи Триполи се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и даде съгласие да унищожи собствения си арсенал.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още