IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид, или новият дом далече от дома за венецуелците

Венецуелците все повече се насочват към испанската столица като място за инвестиции, докато родната им страна затъва в икономически хаос

15:36 | 15.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

За заможните венецуелски изгнаници Мадрид се превръща в дом далечe от дома, коментира Bloomberg.

Венецуелците все повече се насочват към испанската столица като място за инвестиции, докато родната им страна затъва в икономически хаос, а политическите настроения се влошават в американски убежища като Маями. Броят на венецуелците, пристигащи в Испания, е нараснал с над 50% през 2015 г., сочи испанската статистическа служба, което е най-голямото повишение след имигрантите от Украйна.

Заради общия език, стабилната политика и все още възстановяващия се пазар на труда от шестгодишния срив, Испания привлича богатите венецуелци, които търсят защита на активите си от икономическия хаос у дома. Броят на имотите, продадени на венецуелски граждани, е скочил със 17% през 2016 г., сочи имотният регистър на Испания.

„Колкото повече се влошават нещата във Венецуела, толкова повече купуват в Мадрид“, казва Алваро Гонзалез де ла Хоз, генерален директор на имотното подразделение на Petrus Grupo Immobiliario. “Те се чувстват сигурни тук, харесват качеството на живот, говорят езика – и теглят пари от Венецуела“.

Ударена от инфлационен бум и ръст на престъпността, Венецуела затъва все повече в икономическatа бездна.

Макар че централната банка спря да публикува данни за инфлацията през декември 2015 г., Международният валутен фонд (МВФ) твърди, че страната е навлязла в спирала на хиперинфлация, като цените ще нараснат с над 1600% тази година. Актуални данни за местното производство също не се публикуват от над година, макар че според МВФ икономиката се е свила с 10% през миналата година, превръщайки се в най-зле представилата се държава.

Политическа криза, в която президентът Николас Мадуро държи властта въпреки нарастващата опозиция, допринася за икономическия срив. На този фон липсата на хранителни продукти и електроенергия е често срещана.

Базираната в Каракас Grupo Sambil е вложила 60 млн. евро за ремонта на търговски център в Мадрид, придобит от нея през 2012 г., и планира и други инвестиции в Испания, включително в имоти, казва генералният директор Алфредо Коен в интервю. Покойният президент на Венецуела Уго Чавес отчуждава търговски център в Каракас, собственост на фамилията през 2008 г., обявявайки хода в седмично телевизионно шоу.

„Страната преминава през политическа и икономическа криза, затова диверсифицирайки нашия продукт, който бе много успешен у дома – всъщност централата ни все още е във Венецуела – бе добра идея“, казва Коен. „Ние не просто правим търговски центрове, ние сме и строителна компания, и имаме пари за инвестиране, ако видим добра възможност за това тук в Мадрид“.

За агентите на луксозни недвижими имоти в Мадрид кризата във Венецуела е огромна бизнес възможност.

Луксозен апартамент в т.нар. район Golden Mile в Мадрид – изпълнен с ресторанти и луксозни модни магазини – може да достигне 7000 евро на кв.м. Венецуелските купувачи са готови да платят много повече от това, за да достигнат до сделка за имот, казва местен агент.

Като част от усилията да съживи пазара си на недвижими имоти, Испания налага т.нар. програма със златни визи през 2013 г., за да привлече инвестиции от богати чужденци.

Броят на венецуелците, пристигащи в Испания, е нараснал с над 150% от 2013 г., скачайки от 7000 души годишно до над 19 хил. Макар че данните за миналата година са предварителни, те сочат нова рекордна година с над 10 хил. венецуелци дошли в Испания през първото полугодие.

Повече венецуелци може би ще се насочат към Мадрид, тъй като политическият климат в САЩ – любима дестинация за богатите южноамериканци – става по-сложен от победата на Доналд Тръмп насам, казва Алехандро Ранхел Латуф, главен изпълнителен директор на базираната в Маями Grupo SIEspana, която съветва венецуелци, търсещи инвестиции в Испания. Закупуването на имот там дава и достъп до останалите страни от Европейския съюз.

Засега Испания изглежда образец на стабилност, след като Мариано Рахой успя да получи втори мандат като министър-председател миналата година с обещания да продължи да се бори с безработицата и да стимулира растежа на икономиката, която се разшири с 3,2% миналата година. Но не трябва да се забравя, че Рахой няма мнозинство в парламента и на теория може да бъде принуден да насрочи нови избори, ако не успее да прокара ключови закони, например по бюджета.

„Венецуелците осъзнават, че дори ако искаш да се преместиш в Маями, както повечето венецуелци, това ще ти струва много повече, а и може в крайна сметка да се окаже невъзможно“, казва Рангел Латуф. „В Испания можеш да купиш къща и да станеш жител, а след две години – да получиш гражданство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още