Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-голямата южноамериканска авиокомпания обяви фалит в Ню Йорк

Чилийската Latam Airlines е натрупала дълг за над 7 млрд. долара, съкрати над 1 850 работници в Чили, Колумбия, Еквадор и Перу и 95% от операциите си

Най-голямата южноамериканска авиокомпания обяви фалит в Ню Йорк

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Чилийската Latam Airlines Group SA - най-големият въздушен превозвач в Латинска Америка, потърси закрилата на съда в Ню Йорк заради обявена несъстоятелност, след като пандемията от COVID-19 принуди компаниите в сектора да приземят голяма част от самолетите си за известно време, съобщава Bloomberg.

Регламентът от Глава 11 позволява на Latam да продължи да работи, докато дружеството разработва план за разплащане с кредиторите и възстановяване на бизнеса.

Latam, чиито акционери включват чилийското семейство Куето и американската авиокомпания Delta Air Lines Inc., продължава да работи с ограничен график и има ангажимент да изплаща заем във връзка с несъстоятелност в размер до 900 млн. долара.

Чилийският превозвач разполага с около 1,3 млрд. долара в брой към момента. 

Още по темата

Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от разпространението на коронавируса, което предизвика масови национални блокади и забрани за пътувания. Това доведе до приземяване на голяма част от самолетите и спад в търсенето на полети. Avianca Holdings SA, най-големият колумбийски превозвач, обяви процедура за защита от фалит по-рано този месец.

Делото за фалит включва компанията майка Latam Airlines Group S.A. и филиалите ѝ в Колумбия, Перу и Еквадор, както и бизнесът ѝ в САЩ. Клоновете на Latam в Бразилия, Парагвай и Аржентина не са засегнати от процедурата.

Все пак въздействието ще има широк обхват, тъй като базираният в Сантяго превозвач отчита сериозен спад на пътниците и трябва да се справи с дълг на стойност над 7 млрд. долара.

Компанията води преговори за допълнително финансиране и подпомагане с правителствата на Чили, Бразилия, Колумбия и Перу.

През последните седмици Latam освободи повече от 1 850 работници в Чили, Колумбия, Еквадор и Перу, след като съкрати 95% от своите операции.

Чилийската авиокомпания изброява активи за над 21 млрд. долара и общи задължения от близо 18 млрд. долара в заявлението за несъстоятелност.

Семейство Куето, което е най-големият акционер в Latam и притежава две места в борда на директорите, придоби дял в дружеството през 1992 г. и контрол върху бизнеса през 1994 г. По това време друг основен акционер беше настоящият чилийски президент Себастиан Пинера, който продаде своя дял в размер на 26% в началото на първия си мандат като президент през 2010 г.

Миналата година Latam подписа договор за 2,25 млрд. долара за продажба на дял на Delta Air Lines, разширявайки отпечатъка на Delta в Южна Америка.

Чилийският превозвач планира постепенно да увеличава полетите през следващите два месеца, като целта е да достигне през юли 18% от нивата от преди кризата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики