Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ОПЕК приключи първия ден от преговорите без сделка

Русия за момента отказа да се ангажира с голямото ограничаване на добива, което Саудитска Арабия поиска

ОПЕК приключи първия ден от преговорите без сделка

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прекрати днешните преговори без сделка за производствени квоти за пръв път от почти пет години, след като Русия отказа да се ангажира с голямото ограничаване на добива, което Саудитска Арабия поиска, съобщава Bloomberg.

След разговорите във Виена саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих заяви, че не е убеден, че ще има споразумение, когато ОПЕК се срещне със съюзниците си отново в петък. Предложението за общо намаление на добива на ОПЕК+ с 1 млн. барела на ден остана несигурно.

„Не всички са готови да намалят [добива си] по равно“, каза ал-Фалих пред репортери във Виена. „Русия не е готова на значително понижение“.

Провалът да се сключи сделка е поредният пример за това как ОПЕК се намира под натиск от сили, които преоформят глобалната петролна карта, оставяйки я изключително зависима от подкрепата на страната извън картела Русия. Изненадващо американското правителство разкри, че се е превърнало в нетен износител на гориво за пръв път от 75 години през миналата седмица благодарение на шистовия бум.

Петролният пазар бързо реагира негативно на провала на ОПЕК и Брентът се срина с 5,2% до 58,36 долара за барел в Лондон.

Много неща се промениха в ОПЕК от 2016 г. насам, когато Русия и Саудитска Арабия сложиха край на историческата си вражда и започнаха да управляват пазара заедно. Алиансът трансформира картела в дуопол, в който Кремъл налага силата си.

Докато министрите седяха около масата на преговори в централата на ОПЕК, руският енергиен министър Александър Новак замина за Санкт Петербург да се срещне с президента Владимир Путин, за да реши какъв ще е приносът на страната. Ако най-важният съюзник на групата в алианса ОПЕК+ реши да намали значително добива си, картелът ще последва.

„Впечатлението, че групата не може да стигне до решение без съгласието на Москва, ще бъде трудно за преглъщане от някои страни членки“, коментира Дерек Брауър, директор на консултантската компания RS Energy Group. “Пазарът не го интересува дали утре ще има значително намаление с подходящи измерения, но това все още е едно голямо „дали“.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация