IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектите за улавяне и съхранение на въглерод никнат като гъби

Високите цени на квотите за въглеродни емисии направиха инвестициите в тези скъпи технологии по-приемливи

10:10 | 12.10.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Проектите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид никнат като гъби от началото на годината. Тласък в този процес дават усилията на бизнеса и правителствата да открият начин да намалят вредните емисии и да забавят климатичните промени, пише Ройтерс.

По данни на базирания в Мелбърн мозъчен тръст Global CCS Institute стартиралите проекти за улавяне на емисии от началото на годината са с капацитет от 111 млн. тона годишно, което е ръст от 52% спрямо първите девет месеца на 2020 година. Ако бъдат изградени, то капацитетът за улавяне на въглерод в световен мащаб ще се утрои - в момента работят съоръжения, улавящи 40 млн. тона годишно.

Най-много нови проекти се разработват в Северна Америка - 40, основно заради правителствените субсидии в сектора. В Европа високите цени на въглеродните емисии също насърчиха изграждането на подобни съоръжения. От началото на тази година в ход са 35 проекта, от които най-много са във Великобритания, Белгия и Нидерландия.

В Азия инвеститорите все още изчакват разработването на регулаторни рамки, преди да стартират своите проекти.

Досега високите разходи на тази технология възпираха изграждането на съоръженията и реално нямаше кой знае какво развитие в последното десетилетие. Но рекордните цени на квотите за въглероден диоксид направиха инвестициите по-приемливи.

Много от критиците смятат, че улавянето и съхранението на въглеродните емисии не е възможно в обем, какъвто е необходим за изпълнение на целите в Парижкото споразумение. Разработването на подобни проекти само дава възможност на големите замърсители, използващи изкопаеми горива, да работят по-дълго.

Защитници на идеята, сред които и Международната агенция за енергетика (МАЕ), обаче смятат, че тези технологии са от ключово значение за постигането на безвъглеродна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Ти си някакъв експерт по всичко. Гугъл експерт. Как компетентно се изказваш за залесяването в развития и развиващия се свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
те и другите суровините са измислени зада ни точат икономиката... за това е редно да минем само на виртуално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... защото няма как да засадиш 100 етажа гора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Цялата история със зелената сделка е измислена, за да не изтичат нашите пари към държави които продават суровини. Ние не продаваме суровини, а даваме милиарди за да купуваме, с тези пари държавата ни щеше да е като Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
залесява се , що мислиш че не се ... ?! ... обаче обезлесяването в развиващите се държави е в пъти по-голямо от залесяването в белият свят ... а отделно дърветата съхраняват въглерод за определен период от време , а на нас ни трябва нещо доста по-сеиозно , от сорта на векове ... и скоростта с която трябва да се изтегля СО2 от атмосферата и водата не отговаря на дори да залесим всяка възможна суша още утре ... тъй ,че се търси рационално техническо решение цена-производителност ... щото има индустрии , дето премахването на въглищата засега е теоретична възможност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Щото банките почти подаряват патите за тях. Някой иска ли нов сигурен бизнес? Зелената сделка се е погрижила за много ракива административно създадени излишни бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Iblis
преди 2 години
Евтин е ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
Не разбирам, защо най-лесният и екологичен вариант-залесяването, не се прилага масово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още