IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Мугабе подаде оставка като президент на Зимбабве

Уволненият от Мугабе вицепрезидент Емерсън Мнангагва ще се върне в Зимбабве до 48 часа, за да стане президент

18:56 | 21.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Робърт Мугабе през 2012 г. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Робърт Мугабе през 2012 г. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка днес, предаде Ройтерс. Той е направил това в писмо, изпратено до парламента, съобщи председателят на Националното събрание, долната камара на законодателния орган, Джейкъб Муденда. Когато Муденда обяви новината пред депутатите, в залата избухна бурен възторг. Хиляди хора започнаха да празнуват по улиците на столицата Хараре. 

Уволненият от Мугабе вицепрезидент Емерсън Мнангагва ще се върне в Зимбабве до 48 часа, за да стане президент, съобщи висш функционер на управляващата партия ЗАНУ-ПФ.

По-рано днес двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедура по импийчмънт на президента. Муденда прекъсна дебатите по въпроса, за да съобщи новината за оттеглянето на Мугабе. В писмото на президента се казва, че оставката му влиза в сила незабавно. 

Мугабе подчертава, че се оттегля доброволно, за да позволи "плавен преход във властта". Оставката идва след една седмица на извънредни събития в Зимбабве, която започна с намесата на армията, недоволна от уволнението на дългогодишния вицепрезидент Емерсън Мнангагва и очакванията, че се подготвя идването на власт на непопулярната първа дама Грейс Мугабе.

93-годишният Робърт Мугабе бе най-възрастният държавен глава в света. Той управляваше Зимбабве 37 години - от самото съществуване на бившата британска колония като независима държава.

По-рано двукамарния парламент задвижи процедура по импийчмънт на президента. Съответната проекторезолюция бе внесена от управляващата партия ЗАНУ-ПФ, но бе подкрепена и от опозицията. 
"Смятам, че искането за импийчмънт е допустимо", заяви председателят на Националното събрание Джейкъб Муденда. Той определи процедурата като безпрецедентна в историята на Зимбабве. 

Управляващата партия фактически задвижи импийчмънта на Мугабе още в неделя, след като на извънредно заседание го отстрани от лидерския пост и изключи от редиците си съпругата му Грейс Мугабе.

ЗАНУ-ПФ обвини Робърт Мугабе, че "е разрешил на съпругата си да узурпира властта" и че "вече не е във физическо състояние да изпълнява своите задължения". Тези формулировки фигурираха и в разглежданата днес резолюция за импийчмънт. 

Бурните събития днес се развиха на фона на масови улични демонстрации в столицата Хараре, включително и пред парламента, където хората танцуваха и пеха, настоявайки за отстраняването на Мугабе. Някои демонстранти сложиха негови портрети по уличните платна, за да могат преминаващите автомобили да ги газят. 

За първи път от началото на кризата, започнала със завземането на властта от военните миналата сряда, на политическата арена се появи и вероятният наследник на Мугабе на президентския пост Емерсън Мнангагва, доскорошен вицепрезидент, когото управляващата партия на последното си заседание определи за свой лидер. Неотдавна Мнангагва бе уволнен от Мугабе, който искаше да разчисти пътя към поста на държавен глава за своята млада съпруга Грейс Мугабе. Именно неговото уволнение е смятано за причина за бунта на армията миналата седмица, свалила Мугабе от власт. Генералите са се възпротивили на перспективата за предаване на властта по династичен път. 

"Народът на Зимбабве единогласно си каза думата и аз призовавам Мугабе да чуе този глас и да подаде оставка, за да може страната да продължи напред и да запази неговото политическо наследство", се казва в декларация на Мнангагва, разпространена след повече от едноседмично мълчание. 

Вицепрезидентът на Зимбабве избяга от страната след уволнението си, като каза, че е получил заплахи за убийство, и не се е появявал публично след началото на драматичните събития миналата седмица. Той спомена в декларацията си, че Мугабе го е поканил да се върне в Зимбабве "за дискусия" по последните събития, но добави, че засега няма да се връща, докато безопасността му не бъде гарантирана. 

Междувременно на свиканото от Мугабе днес заседание на неговото правителство са се явили само петима министри и генералният прокурор. 17 други са послушали партийното ръководство и отидоха в парламента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Да се готви др. Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още