IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След разрушаването на аборигенски светилища Rio Tinto има нов шеф

Досегашният главен финансов директор Якоб Стаусхолм поема кормилото на концерна

13:42 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

След скандала около разрушаването на две свещени за австралийските аборигени места Rio Tinto намери нов шеф. Настоящият финансов директор Якоб Стаусхолм трябва да се издигне до позицията на главен изпълнителен директор в началото на годината, съобщи австралийско-британската минна група в четвъртък в Мелбърн. Все още изпълняващият длъжността Жан-Себастиен Жак трябва да освободи поста си в същия ден и ще напусне компанията на 31 март. Стаусхолм е финансов директор на групата от 2018 г.

В средата на септември главният изпълнителен директор на миннодобивната компания и още двама топ мениджъри обявиха, че подават оставки след тежки критики заради разрушаването на двете свети места за австралийските аборигени.

Светилищата в дефилето Джукан бяха взривени заради добива на желязна руда през май тази година. През 2014 г. археолог намери важни артефакти в пещерите в района Пилбара в Западна Австралия, включително кост от крака на кенгуру на 28 хил. години, превърната в остър инструмент, както и 4000-годишен колан от човешка коса.

Разрушението на селищата предизвика вътрешнофирмено разследване и корпоративна миникриза.

Станалото в Джукан е неправилно и имаме твърдото намерение повече никога в дейността на Rio Tinto да не се стига до унищожаване на такива места от изключително културно и археологическо значение, посочи компанията тогава в изявление. През август, след протести, бордът вече беше намалил бонусите на тримата топ мениджъри. 

Щатът Западна Австралия е изключително важен за Rio Tinto заради залежите му на желязна руда. През първата половина на годината бизнесът с желязна руда допринесе с над 90 процента за печалбата на компанията. Концернът е основан през 1873 г. и е една от най-големите минни компании в света. В допълнение към желязната руда, Rio Tinto добива алуминий, злато, мед и диаманти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още