IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сринат бент в Бразилия коства 16 млрд. долара на местен минен концерн

Властите блокираха половината активи на Vale заради аварията, при която загинаха поне 58 души

19:08 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Книжата на бразилския минен концерн Vale SA се сринаха в понеделник, като изтриха почти 62 млрд. реала (16,4 млрд. долара) от пазарната капитализация на компанията, след като в петък се срути стена на хвостохранилище в югоизточния бразилски щат Минас Жераис, предаде Ройтерс. В петък акциите на компанията се сринаха с 8 процента на Нюйоркската борса.

В началото на търговията в понеделник в Сао Паоло книжата се обезцениха с 21,5 на сто до  44,70 реала за брой. 

В неделя Vale обяви, че спира изплащането на дивиденти на акционерите си, както и на парични премии на служителите си. На извънредно заседание на управителния съвет компанията реши също така да сформира два кризисни комитета. Единият ще работи по подпомагането на жертвите, а другият ще разследва причините за катастрофата край град Брумадиньо, при която загинаха поне 58 души, а над 300 са в неизвестност.

Главният прокурор на Бразилия Ракел Додж заяви, че компанията трябва да бъде държана отговорна и преследвана по наказателното право. Директорите също могат да бъдат подведен лично под отговорност, каза тя.

След срутването на стената правосъдните органи наредиха замразяването на средства на обща стойност 11 млрд. реала (около 3,6 млрд. евро), които да служат за компенсиране на човешки щети и щети върху околната среда. Местните власти наложиха на Vale глоба от 300 млн. реала (70 млн. евро).

Според икономическия всекидневник Valor блокираната сума се равнява на близо половината от активите на компанията, които са били на стойност около 24,4 млрд. реала в края на септември.

През 2015 година Vale, един от световните лидери в сектора, бе въвлечен в друга подобна трагедия в Бразилия. Тогава се срути стена на хранилище на мина за желязна руда, съсобственост на Вале и англо-американската BHP.

Тогава бедствието, което се случи близо до Мариана, на 120 километра от Брумадиньо, причини смъртта на 19 души и предизвика безпрецедентни щети за околната среда. Отпадъчните материали от мината заразиха 650 километра реки и водоеми, като след това изтекоха към морето.

Компанията успя да се възстанови, като стойността ѝ на борсата се повиши с 258 процента от ноември 2015 година до миналия четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още