IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Търговска война между САЩ и Китай ще е тежък удар за глобалната икономика

Според генералния директор на организацията сблъсъците между двете страни са един от най-тежките ѝ моменти

13:06 | 28.03.18 г.
<p>
	Роберто Азеведо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Роберто Азеведо. Снимка: Архив Ройтерс

Истинска търговска война между Китай и САЩ ще има „тежко въздействие върху глобалната икономика“, заяви ръководителят на Световната търговска организация (СТО) в интервю за ВВС.

Има риск глобалният растеж да се забави „много бързо“, каза генералният директор на СТО Роберто Азеведо.

Коментарите му следват обявените мита от САЩ и Китай една срещу друга, след като Вашингтон и Пекин засилиха реториката си по отношение на търговията.

СТО сега е изправена пред един от най-трудните си периоди, каза Азеведо.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви мита върху китайски стоки на стойност до 60 млрд. долара.

Пекин отговори, заявявайки, че не се страхува от търговска война, но и че преговорите трябва да останат отворени.

По-късно САЩ заявиха, че са „внимателно обнадежени“, че двата икономически гиганта ще стигнат до споразумение по търговските въпроси.

Според Азеведо макар глобална търговска война все още да не е стартирала, светът „вижда първите стъпки в тази посока“.

По-рано този месец САЩ обявиха по-широки мита върху вноса на стомана и алуминий, който засегна много страни, включително Китай. Пекин отговори със собствен пакет от предложени мита.

Мащабът на щетите, нанесени на глобалната икономика и темпа ѝ на разширяване, ще зависят от това какво включва търговската война, коментира Азеведо.

„Ако се ограничава само до стомана и алуминий, е едно. Ако говорим за стотици и хиляди продукти, е съвсем друго. А влиянието ще бъдат значително по-различно“, допълва той.

Според него обаче едва ли някой смята, че търговски сблъсък не би бил „голям проблем“.

„Не мисля, че някой вярва, че това е нещо дребно, дори в администрацията на САЩ. Тези преговори продължават точно защото хората започват да разбират, надявам се, колко сериозно е това и какво влияние би имало върху глобалната икономика“.

Според Азеведо сблъсъците между САЩ и Китай са едни от най-трудните моменти, пред които се е изправяла СТО в 23-годишната си история.

„Ако не най-трудните, със сигурност едни от най-трудните“, каза той.

„Предвид характера на предизвикателствата пред системата на СТО, откъде идват и т.н., в момента наистина е трудно“, допълва генералният директор.

Той обаче допълни, че въпреки някои изявления, които сочат, че САЩ искат да напуснат СТО като цяло, няма индикации, че това ще се случи.

„Това не означава, че трябва да го омаловажаваме – не искате да бъдем във война“, допълва Азеведо. „Искаме да избегнем война, затова трябва да направим всичко, което можем, за да избегнем тази ситуация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още