IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският парламент одобри военна операция в Либия

Доналд Тръмп предупреждава, че чуждестранна намеса ще усложни ситуацията в страната

08:00 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган възнамерява да изпрати войници в разкъсаната от гражданската война Либия. Предполага се, че войските ще подкрепят правителството на единството на премиера Файиз ас-Саррадш, което също е подкрепяно от Организацията на обединените нации. Парламентът в Анкара сега разчисти пътя за този план.

С това Турция е първият член на НАТО, който реагира на нарастващото присъствие на руски наемници в страната в Северна Африка, които са там, за да подкрепят сепаратисткия генерал Шалифа Хафтар.

Твърди се, че наемници на частната руска охранителна компания „Вагнер“ са пристигнали в Либия. Основата на тези предположения са предимно видеоклипове в социалните медии, които според няколко източника показват сцени от Либия. Според показваното там ислямски групи, които са воювали заедно с Турция в Сирия, вече са пристигнали в Либия.

Малко след решението на парламента Ердоган се е чул по телефона с американския президент Доналд Тръмп. Турското министерство на комуникациите заяви, че двамата са се съгласили да засилят сътрудничеството си. Белият дом обаче заяви, че Тръмп е казал по време на телефонния разговор, че чуждестранна намеса ще усложни ситуацията в Либия.

Осемгодишният конфликт сега може да се насочи към изключително деликатен от геополитически аспект кулминационен момент. Защото дори в рамките на НАТО членовете са разделени: Франция се отклонява от линията на Организацията на обединените нации и НАТО и подобно на Русия разчита на генерал Хафтар в източната част на страната.

„Всички те подкрепят военен барон“, се оплака Ердоган от привържениците на Хафтар. „Но Турция приема покана от законното правителство на страната - по този начин се различаваме от другите“.

Ако в Либия се стигне до военен конфликт, може да се стигне до подобна на Сирия ситуация, където стотици хиляди загинаха в прокси война, която все още не е приключила. Ескалация на напрежението в Либия вероятно ще привлече терористични групи в региона и много хора ще бъдат принудени да бягат.

Как изглежда положението в Либия?

Ситуацията в Либия е сложна. Едва през 2011 г. гражданите протестираха срещу владетеля Муамар Кадафи. Неговите войски се опитаха да потушат протестите, убивайки стотици. НАТО се намеси с въздушни удари в продължение на три години, което позволи на Кадафи да бъде заловен и в крайна сметка екзекутиран.

Оттогава в страната няма конституция и на практика липсват държавни структури. В зависимост от региона различни племена съперничат на безсилното централно правителство или на генерал Хафтар.

Бившият президент на САЩ Барак Обама веднъж нарече „най-голямата грешка" на  мандата си, че не е успял да подкрепи законно правителство в Либия след падането на Кадафи.

Сега войските на генерал Хафтар напреднаха до  десет километра от центъра на столицата Триполи. В южната част на метрополията са завоювани ключови позиции, включително изведеното от строя международно летище и военен лагер, както заяви самопровъзгласилата се Либийска национална армия на Хафтар (LNA).

Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още