Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Учени: Климатът е оставен на милостта на политиците през 2020 г.

Няколко събития през тази годината могат да ускорят постигането на целите за ограничаване на глобалното затопляне или... да доведат до допълнителни усложнения в тази посока

Учени: Климатът е оставен на милостта на политиците през 2020 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

2020 г. е най-критичната година относно плана на човечеството да избегне куршума на катастрофалното глобално затопляне, заявиха експерти в събота, предупреждавайки, че трудният път към безопасността е пълен с клопки - от изборите в САЩ до Brexit.

Когато нациите подписаха Парижкото споразумение през 2015 г., което има за цел да ограничи повишаването на глобалната температура под 2 градуса по Целзий до средата на века, те се договориха за обособяване на петгодишни периоди, в които действията по климата могат да бъдат приложени, оценени и засилени.

2020 г. е годината, в която сделката влиза в сила, но въпреки това близо три десетилетия на дипломатически спорове са далеч от онова, което науката казва, че е необходимо за предотвратяване на катастрофални промени в климата.

Решаваща среща на върха на ООН, на която лидерите ще финализират плановете си за действие за намаляване на емисиите на парникови газове, ще бъде открита в Глазгоу на 9 ноември - само шест дни след президентските избори в САЩ, на които настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да спечели втори мандат.

Факторът „Тръмп“ 

Доналд Тръмп шокира света през 2017 г., когато заяви, че САЩ - най-големият производител на парникови газове в световната история - се оттеглят от Парижкото споразумение.

Очаква се Вашингтон да напусне сделката на 4 ноември.

Още по темата

След година на бедствия, свързани с климата, от циклони и наводнения в Африка и Югоизточна Азия, до опустошителните пожари в Австралия и Калифорния, през декември страните не успяха да постигнат напредък по време на годишната конференция на ООН за климата COP 25.

Над 100 страни обещаха да удвоят своите усилия за намаляване на генерираните от тях емисии на въглероден диоксид, но най-сериозните замърсители, Китай, САЩ, Индия и ЕС, все още не предоставят нови планове в тази насока.

Brexit

Парижкото споразумение беше останало на заден план в Европа известно време, тъй като Брюксел се бе съсредоточил върху драмата с излизането на Великобритания от ЕС – процес, който продължи твърде много време.

Съществуват опасения, че търговските преговори за Brexit с Брюксел, които ще продължат до COP26, ще отнемат от фокуса върху климата.

Ник Мейби, изпълнителен директор на „зеления“ мозъчен тръст E3G, смята, че конференцията на ООН за климата трябва да бъде дипломатическият приоритет на Лондон в преговорите за Brexit.

Според него Великобритания вече има над 100 дипломати, съсредоточени единствено върху климата преди срещата в Глазгоу.

Срещата на върха между ЕС и Китай

Най-важното събития за климата през 2020 г. вероятно ще изпревари изборите в САЩ.

През септември на срещата на върха ЕС-Китай в Лайпциг най-големият единен пазар в света ще се опита да тласне най-големия производител на въглеродни емисии в света към постигане на по-големи ангажименти за намаляване на емисиите.

Ли Шуо, старши съветник по глобалната политика за Източна Азия в „Грийнпийс“, заяви, че тази година предоставя огромна възможност на Китай да покаже глобално лидерство в областта на климата.

Китай и другият голям замърсител в Азия Индия бяха обвинени в подтискане на амбициите на COP25 в Мадрид, като настояха, че вече са направили необходимото за намаляването на замърсяването с въглероден диоксид.

Дори и нациите да се споразумеят в Глазгоу и да засилят действията си през следващите пет години, техните доброволни обещания вероятно няма да са достатъчни за реализиране на целите от Парижкото споразумение.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
Hahoto до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Това се нарича ирония! :)
0
 
1
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Китай замърсява колкото ЕС, САШ и Латинска Америка. Да му мислят.
4
 
0
 
9
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Политиката на САЩ в момента е да се замърсява колкото може повече, за да изпукат там където е пренаселено първо!разбирай Азия и Европа
0
 
2
 
8
khao до: Hahoto
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Да не би да си помислихте, че изброявам начините, по които управляващата мафия ограбва България
--
че ти точно това си изброил :)
3
 
5
 
7
Hahoto до: Вся власть Советам!
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
„Цанков камък“, в който се вкараха стотици милиони и непрекъснато гълта още…

Стотици мини-ВЕЦ, които унищожиха последните диви реки на страната и източват водите…

Десетки фотоволтаични и вятърни централи, които получават безумни субсидии – струват ни около 800 милиона лева годишно за 20 години…

Мръсни когенерации на въглища, които също получават субсидии за „зелен“ ток и днес правят още по-печеливш бизнес с изгаряне на отпадъци и биомаса…

100% „безплатно“ саниране на стотици блокове, чрез което милиарди лева от бюджета се насочват към правилните фирми…

Идеални аргументи за стопиране на всякакви опити за проучвания и собствен добив на нефт и газ, за да продължим да зависим от „Големия брат“, бил той от Изток или от Запад…

Идеални аргументи за нуждата от изграждане на АЕЦ Белене, която вече ни продават като „единствена алтернатива“ на лигнитните ни ТЕЦ-ове…

Да не би да си помислихте, че изброявам начините, по които управляващата мафия ограбва България?

Не, нищо такова няма.

Просто си нахвърлям някои основни резултати от прилагането на европейските екологични и климатични политики в България до днес…

... за да мога да кажа какво очаквам от прилагането на далеч по-амбициозната Зелена сделка утре.

Още от Други
МАЕ: Енергийният преход е невъзможен без технологията за улавяне на въглерод