IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подписа първото изцяло ново търговско споразумение след Brexit

Британците продължават процеса на откъсване от ЕС с търговско споразумение с бившата си колония Австралия

16:04 | 17.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За първи път след Brexit Великобритания подписа изцяло предоговорено търговско споразумение. Сделката за свободна търговия с Австралия ще премахне почти всички мита върху британския износ за страната и ще позволи допълнителна търговия на стойност 10,4 млрд. паунда (12,2 млрд. евро), обяви британското правителство в петък.

Министърът на търговията на Великобритания Ан-Мари Тревелян нарече подписването „повратен момент“ в ефира на BBC. Австралия също показва ентусиазъм. Това е наистина историческа сделка, заяви австралийският министър на търговията Дан Техан.

Британският министър-председател Борис Джонсън постигна още през юни принципно съгласие по сделката с австралийския си колега Скот Морисън. Със споразумението се премахват митата и за почти целия австралийски износ за Обединеното кралство. Очаква се това да даде тласък на австралийските продукти като вино, месо и захар, които са бойкотирани от основния търговски партньор Китай. Освен това се предвижда облекчение за гражданите, които искат да живеят и работят в съответната друга държава, предава Bloomberg.

Критиците обвиняват британското правителство, че споразумението облагодетелства Австралия и отслабва британските фермери чрез вноса на евтино месо. Тревелян отхвърли това в ефира на BBC. Според нея има ясни договорености за квотите през следващите години. По думите ѝ сделката служи като „модел“ за договори с други държави.

Но дори и коментаторите на BBC не бяха напълно убедени в това: „Обединеното кралство даде на Австралия почти всичко, което тя искаше, по отношение на достъпа до британския селскостопански пазар. Другите големи икономики няма да пропуснат това и ще поискат подобен достъп". Освен това липсвала ангажираност с Парижките цели за климата.

Въпреки че се очаква споразумението да окаже скромно въздействие върху британската икономика - правителството на Обединеното кралство предвижда увеличение на БВП с 0,08% през следващите 15 години - Ан-Мари Тревелиан го изтъкна като предимство на напускането на ЕС. Администрацията на Борис Джонсън се стреми да изтъкне положителните страни на Brexit, като се има предвид как новите бариери с ЕС допринесоха за намаляване на общата търговия като дял от икономическото производство.

За Австралия сделката е много необходим стимул за износителите и фермерите на фона на продължаващите спорове с най-големия търговски партньор Китай, който ограничи или забрани редица продукти - от вина до дървен материал, въглища, говеждо месо и омари. Австралия ще се възползва от премахването на митата за над 99% от износа на стоки за Обединеното кралство на стойност около 9,2 млрд. австралийски долара (6,6 млрд. щатски долара), съобщи правителството в петък.

Обединеното кралство е петият по големина търговски партньор на Австралия, като по данни на Министерството на външните работи и търговията двустранните транзакции са на стойност 36,7 млрд. австралийски долара. Златото, оловото и виното са сред основните стоки, които Австралия изнася за Острова.

Британското правителство подчертава, че едно от предимствата на Brexit е, че сега отново може да сключва независими търговски споразумения, без да е обвързано със строгите разпоредби на ЕС. Търговията между Обединеното кралство и Австралия възлиза на 13,9 млрд. паунда през 2020 г., което е малко над един процент от общата търговия на Обединеното кралство.

Докато споразумението с далечния съюзник се смяташе за лесно постижимо, преговорите с икономически несъразмерно по-важните САЩ се смятат за много по-трудни. Вашингтон все още не е поел конкретни ангажименти за укрепване на икономическите си отношения с Лондон.

Великобритания все още води преговори с Индия, а в началото на октомври започнаха преговори за споразумение за свободна търговия с шестте арабски държави от Персийския залив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
WOW,Австралия "бившата колония" на Англия! Ха-ха-ха... Почна се с пропагандата. Анти-американска и анти-англосаксонска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още