IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За НАТО Китай е новата Русия

Пекин, а не Москва, е по-голям източник на безпокойство за алианса, който отбеляза 70-годишнината от създаването си

14:38 | 20.04.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През по-голямата част от последните 70 години НАТО беше съсредоточена върху това как да защити континента срещу Русия. За да оцелее в идните десетилетия, алиансът започва да мисли повече за заплахата по на изток, пише Politico.

Китай беше сред основните теми на срещата на официални представители на НАТО във Вашингтон в началото на месеца. Те се събраха в американската столица, за да отбележат 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор, с който се създава алиансът на 4 април 1949 г.

Въпросите дали и до каква степен страните членки на алианса трябва да позволят на китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei да оперира в страните им, както и решението на Италия да се присъедини към амбициозната инициатива на Пекин „Един пояс, един път“, предизвикаха въпроси как трябва да отговори НАТО на азиатската сила.

„Китай ще се превърне в темата на XXI век от двете страни на Атлантическия океан“, заяви германският външен министър Хайко Маас в изявление във Вашингтон. „Китай е предизвикателство по почти всички теми. Важно е да получим по-добро разбиране какво означава това за НАТО“, допълни той.

Въпросът е щекотлив за по-голямата част от Европа, която подобно на САЩ има силни търговски връзки с Китай.

„От една страна, ние сме конкуренти, а от друга – не само по отношение на икономиката, имаме и много различни политически системи“, каза германският канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица. „Искаме отношения въз основа на реципрочност. Освен това искаме добри търговски връзки с Китай“, допълни тя.

Сега Китай е най-големият търговски партньор на Германия преди САЩ. За ЕС като цяло търговията с Китай е на второ място, малко след САЩ. Освен това Пекин проявява желание да инвестира значителни суми там, където други не искат – в болезнено необходими инфраструктурни проекти в страни като Гърция, Унгария и Италия.

Въпреки че администрацията на Тръмп е съсредоточена върху Китай още от първия ден, европейските лидери едва сега започват да осъзнават нарастващите признаци, че щедростта на азиатския гигант може да създаде дългосрочна стратегическа заплаха за региона.

До този момент дебатът в Европа за Китай е ограничен до политиката. Европейският съюз обеща да възприеме по-твърда линия към Пекин във връзка с кибершпионажа и кражбата на интелектуална собственост. 

Каква роля трябва да играе НАТО с географските си ограничения в усилията на Запада да се защити от Китай все още не е ясно. Въпреки това има нарастващо убеждение сред представители по сигурността от двете страни на Атлантическия океан, че в момент на засилено напрежение в алианса, във връзка със споделянето на бремето, политиката към Китай е област, в която САЩ и европейските им партньори имат общ интерес.

Въпросите как да се гарантират отворени плавателни канали в ключови търговски коридори като Южнокитайско море са еднакво важни както за Европа, така и за САЩ. Заплахата от възможностите на Китай за водене на кибер войни е друга област с голямо стратегическо значение.

Всичко, което липсва, е стратегия

„Всички ще извлечем полза, ако развием съвместни подходи със САЩ“, казва Волфганг Ишингер, бивш посланик на Германия, който сега оглавява Мюнхенската конференция за сигурност. „Но все още нямаме стратегия на ЕС и не можем да имаме обща стратегия, ако нямаме собствена“, допълва той.

Най-голямото безпокойство на Европа е, че ще бъде изтласкана в свят на голяма конкуренция за власт между САЩ и Китай. Неотдавнашното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли страната си от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие, който не позволява разполагането в Европа на ядрени оръжия със среден обсег, засилва страховете.

Администрацията на Тръмп взе решението, без да го обсъди с европейските съюзници на Вашингтон, въпреки че Европа е най-застрашена от руските ядрени оръжия.

Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 4 години
и даже случайно да се случи тази твоя фантазия, кво си мислиш че ще стане ?Нито ще живееш по добре нито ще станеш нещо повече от мияча който си... така че спри да ни разсмиваш и марш на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 10
julian12
преди 4 години
Доларът си заминава малко по малко и змията започва да се гърчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Е, дано да те мобилизират и да те пратят на китайският форонт - като израз на нашата преданност към Big Brother - да помагаш на янките във войната им за световна хегемония.Така де, кой предложи, той заложи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 20
ivailojelyazkov
преди 4 години
Путк.ин жив и здрав да е .ако не беше той НАТО беше излишно.ще му дадат звезда на входа в Ленгли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 24
korn
преди 4 години
Време беше за промяна.Абсурдно е да се вярва че държава бензиностанция като Русия,със 150 милиона население,с по малка икономика от на Канада,изостанала технологично и промишлено може да бъде каквато и да е заплаха за НАТО.Китай е друга бира.Огромна държава, с 1,5 милиарда население,организирани,работливи, произвеждащи абсолютно всичко,втората икономика в света,това е предизвикателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
До всички отворени евроатлантици:1. Най-много се печели от оръжие и наркотици. А ако някой не иска да отглежда наркотици (талибаните), му идват янките с оръжие и добива се вдига с 40 пъти! Доказано.2. НАТО е каишката, на която САЩ държат Еуропската Уния (Заедница).3. Да не се разпадне НАТО се иска враг!4. 90-те години това беше тероризма.5. После стана Русия.6. С'я няк'ва врътка за още военни бюджети и още стягане на редиците - Китай.7. Остават ви още 2 степени: извънземните и Адът по цялата земя!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 49
ivailojelyazkov
преди 4 години
Чиба ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Нова Русия, стара Русия - значение йок!Колин Пауъл - епруветка ООН - бой по Ирак, британците после - сори, излъгаа ни....Шефка ЦРУ, бивша изтезателска в тайните САШовски затвори, лъже нагло Трамплина с новичок и тотални килърски поражения наляво и надясно, после Тръмплина гони руски дипломати, после решение на съда до сега йок!На Запад всичко е нагла лъжа, фалш и лицемерие.На нашенци у САШови им идва до депресия, що ора много, *** човеци НЕМА !Как палач из ЦРУ санкции против России вводить убеждала (Руслан Осташко)https://***.youtube.com/watch?v=_l8Nwrr-WGU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 8
Стефчо
преди 4 години
НАТО няма проблем с Китай, проблем имат онези със стотиците военни бази и резервната валута, които китайците ще ги изпратят обратно на собствения им континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още