IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За НАТО Китай е новата Русия

Пекин, а не Москва, е по-голям източник на безпокойство за алианса, който отбеляза 70-годишнината от създаването си

14:38 | 20.04.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс


Американски официални представители казват, че решението е било мотивирано от данни, че години наред Русия не изпълнявала договора и от притеснения, че Китай, която не е страна по документа и е разположила сходни ядрени оръжия в Азия, получава стратегическо предимство.

Европейците бяха разочаровани най-вече от факта, че те на практика нямаха глас по въпрос от екзистенциално значение за тях.

„Стратегически въпрос от най-висока важност за европейците беше решен по причини, които са извън Европа, но имат огромни последствия“, казва Ян Течау, директор на Европейската програма в German Marshall Fund of the U.S. „Виждате, че сме третирани в най-добрия случай като второ качество“, допълва той.

Въпреки притесненията има консенсус сред високопоставени европейски представители в областта на отбраната, че независимо от неотдавнашната реторика за създаване на „европейска армия“, НАТО остава изключително важна за сигурността в региона.

Въпросът е как Европа може да убеди Вашингтон, че си струват усилията. Един от начините Старият континент да покаже ценността си е да засили собственото си влияние в НАТО, казват анализатори. САЩ осигуряват над две трети от разходите за отбрана на алианса, което е източник на голямо недоволство от страна на Тръмп. Макар че редица страни постигнаха напредък в изпълнението на целите за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП, други като Германия са далеч от това равнище.

Голям риск за Европа би било възникването на криза в Азия, която да отклони американски ресурси от НАТО. Подобна промяна може да дойде внезапно, както се случи след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., когато САЩ пренасочиха вниманието си почти за една нощ към Близкия изток.

Поради това европейските военни стратези вярват, че страните членки на НАТО в региона трябва да се подготвят да поемат лидерството в противопоставянето с Русия.

Въпреки всички спекулации за намеса на Москва в изборите и нахлуване на територията на съседни страни, има нарастващ консенсус в алианса, че въпреки значителния й ядрен арсенал Русия е управляема. Страните членки на НАТО в Европа превъзхождат Русия от гледна точка на военни разходи и икономическа мощ. Зависимата от енергетиката икономика на Русия е в стагнация и е по-малка от икономиката на Канада, например.

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, тя ще позволи на САЩ да насочат по-голямата част от вниманието си върху Азия (където европейските съюзници в НАТО на практика нямат никакво присъствие). Това разделение на труда вероятно ще направи НАТО по-привлекателна в очите на Вашингтон в дългосрочен план. Агресивните туитове на Тръмп отвлякоха вниманието от факта, че той не е единственият във Вашингтон, който иска съюзниците от НАТО да помогнат повече в споделянето на бремето в Европа.

„САЩ са много, много обезпокоени от случващото се в Азиатско-тихоокеанския регион“, каза Бари Посен, преподавател по политология в Масачузетския технологичен институт и отявлен критик на НАТО. „Това опровергава разбирането, че САЩ са длъжни да осигуряват огромна част от необходимите ресурси за сигурността (на Европа)”, допълни той.

С или без Тръмп реалността на противопоставянето с Китай ще наложи преосмисляне на бъдещето на НАТО. Дали европейците, предвид нарастващата им икономическа зависимост от Китай, могат да постигнат консенсус помежду си и със САЩ е друг въпрос.

Желанието на страните от Южна Европа да приемат китайски инвестиции е тревожен знак за хората, които призовават за единен подход.

„Китай парализира вземането на решения в Европа. Трябва да правим инвестициите, които прави Китай. Но вече не сме достатъчно богати, за да държим Пекин далеч от пазара ни“, казва Течау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 5 години
и даже случайно да се случи тази твоя фантазия, кво си мислиш че ще стане ?Нито ще живееш по добре нито ще станеш нещо повече от мияча който си... така че спри да ни разсмиваш и марш на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 10
julian12
преди 5 години
Доларът си заминава малко по малко и змията започва да се гърчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Е, дано да те мобилизират и да те пратят на китайският форонт - като израз на нашата преданност към Big Brother - да помагаш на янките във войната им за световна хегемония.Така де, кой предложи, той заложи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 20
ivailojelyazkov
преди 5 години
Путк.ин жив и здрав да е .ако не беше той НАТО беше излишно.ще му дадат звезда на входа в Ленгли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 24
korn
преди 5 години
Време беше за промяна.Абсурдно е да се вярва че държава бензиностанция като Русия,със 150 милиона население,с по малка икономика от на Канада,изостанала технологично и промишлено може да бъде каквато и да е заплаха за НАТО.Китай е друга бира.Огромна държава, с 1,5 милиарда население,организирани,работливи, произвеждащи абсолютно всичко,втората икономика в света,това е предизвикателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
До всички отворени евроатлантици:1. Най-много се печели от оръжие и наркотици. А ако някой не иска да отглежда наркотици (талибаните), му идват янките с оръжие и добива се вдига с 40 пъти! Доказано.2. НАТО е каишката, на която САЩ държат Еуропската Уния (Заедница).3. Да не се разпадне НАТО се иска враг!4. 90-те години това беше тероризма.5. После стана Русия.6. С'я няк'ва врътка за още военни бюджети и още стягане на редиците - Китай.7. Остават ви още 2 степени: извънземните и Адът по цялата земя!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 49
ivailojelyazkov
преди 5 години
Чиба ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Нова Русия, стара Русия - значение йок!Колин Пауъл - епруветка ООН - бой по Ирак, британците после - сори, излъгаа ни....Шефка ЦРУ, бивша изтезателска в тайните САШовски затвори, лъже нагло Трамплина с новичок и тотални килърски поражения наляво и надясно, после Тръмплина гони руски дипломати, после решение на съда до сега йок!На Запад всичко е нагла лъжа, фалш и лицемерие.На нашенци у САШови им идва до депресия, що ора много, *** човеци НЕМА !Как палач из ЦРУ санкции против России вводить убеждала (Руслан Осташко)https://***.youtube.com/watch?v=_l8Nwrr-WGU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 8
Стефчо
преди 5 години
НАТО няма проблем с Китай, проблем имат онези със стотиците военни бази и резервната валута, които китайците ще ги изпратят обратно на собствения им континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още