Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Защо много австралийци обвиняват премиера за горските пожари?

Причината е не на последно място и инатливото му застъпничество за минната индустрия

Защо много австралийци обвиняват премиера за горските пожари?

Много граждани отказват да стиснат ръката на премиера. Снимка: Ройтерс

Скот Морисън всъщност се опитваше да заглуши критиките за това, че не се справя с пожарите в Австралия. В продължение на седмици критиците го обвиняваха, че прави твърде малко срещу опустошителните горски пожари.

Сега министър-председателят обяви серия от мерки за демонстриране на решителност: допълнително финансиране за противопожарни самолети, разполагане на нов военен кораб за евакуации по крайбрежието и мобилизиране на 3000 резервисти - усилия, засега уникални в историята на Австралия. „Бедствието достигна съвсем ново измерение", изтъкна 51-годишният премиер причината, поради която сега иска да прояви повече ангажираност в борбата с огъня.

Но в общественото възприятие опитът на Морисън да се представи като активен кризисен мениджър се провали. Преди всичко заради видеоклип, който той използва за разпространение на правителствените решения в социалните медии. Подкрепен от весела електронна музика, 50-секундният филм показва хеликоптери, пожарникари, войници - и лично правителственият ръководител по време на посещение в зоните на бедствия. Истинското послание: всичко е под контрол.

Още по темата

Критиците на Морисън обаче не се успокояват от това. Във видеото те видяха неподходящ опит за извличане на политическия капитал от бедствието. В разгара на национална криза Морисън пусна партийна политическа реклама, оплаква се бившият премиер Кевин Руд от опозиционната Лейбъристка партия. "Той вече не отговаря на условията за поста на премиер", казва Руд.

Епизодът е последният пример в поредица от политически грешни решения, които оказват натиск върху лидера на Либералната партия седем месеца след изненадващата му победа на изборите. Докато големи части от страната бяха подпалени, той и семейството му тръгнаха на ваканция в Хаваите, която той преждевременно спря едва след масово обществено възмущение.

По-късно той се застъпи за това фойерверките в мегаполиса Сидни да не бъдат отменени в края на годината - след като стотици хиляди вече бяха поискали в петиция парите, които бяха предназначени за зарята, да бъдат по-добре предоставени на жертвите на пожарите. По време на посещение на засегнатите премиерът беше подложен на словесна атака и пред телевизионните камери се опита да хване ръцете на местните жители, които всъщност искаха да откажат да му стиснат ръката.

И докато нескопосаните изяви скоро могат да бъдат забравени, уроците от тази еко катастрофа вероятно ще занимават Морисън още дълго. Активистите го обвиняват в допълнително утежняване на проблемите чрез неговата политика в областта на климата. Те свързват екстремната суша и рекордни температури, които направиха пожарите в Австралия особено разрушителни през 2019 г., с климатичните промени. Морисън закъсня да признае тази връзка публично, но продължава да отказва да прави отстъпки в политиката за климата.

И в миналото премиерът се превърна във враг за екозащитниците на страната като заклет привърженик на икономически важната въгледобивната промишленост в Австралия. През 2017 г., когато все още беше финансов министър, Морисън донесе буца изкопаема руда по време на парламентарен дебат - уж, за да премахне страха у въглищните противници от втората по важност експортна стока в Австралия, която носи на страната равностойността на 35 млрд. евро годишно.

В крайна сметка Морисън обяви най-висока държавна тревога и мобилизира 3000 помощници от резерва, за да подпомогне изтощените пожарникари и доброволци. Морисън, който така и така е подложен на унищожителна критика, понесе нова вълна от недоволство, след като се оказа, че ръководителят на местната пожарна е разбрал от публикации в медиите за новонабраните доброволци. Премиерът отвърна с думите, че е вероятно пожарите да продължат да се разгарят още много месеци, и затова създава Агенцията за възстановяване, която ще работи най-малко две години. Тя трябва да помогне за възстановяването на хората в много аспекти – от финансови помощи, до осигуряване на помощ в областта на психичното здраве.

Завършилият икономическа география Морисън, който дойде на власт през 2018 г. след вътрешнопартиен преврат срещу предшественика си Малкълм Търнбул, също така проведе кампания за особено спорен проект на индийската компания Adani, която възнамерява да добива в щата Куинсланд 2,3 милиарда тона въглища през следващите 60 години и да ги продава основно в Индия.

Тъй като в Австралия суровината трябва да бъде транспортирана до брега с влак, а Siemens осигурява железопътната технология за тази цел, германската еко активистка Луиза Нойбауер атакува наскоро изпълнителния директор на концерна Джо Кезер. Участието в проекта е „лудост“, казва Нойбауер. Въглищата са най-вредните за околната среда енергийни източници, твърди тя.

Въпреки всички критики Морисън категорично отхвърля възможните ограничения за въгледобивната промишленост. Малко преди Коледа той говори за дръзки искания, които биха унищожили огромен брой работни места. Той твърди, че изменението на климата е глобален проблем и че климатичната политика на Австралия сама по себе си не може да промени условията за горските пожари.

Критиците възразяват, че Морисън може да прояви повече ангажираност към опазването на климата на международно ниво. Според тях ангажиментът на Австралия за спестяване на въглероден диоксид е недостатъчен. Т. Нар. 2020 Climate Change Performance Index, публикуван съвместно от няколко мозъчни центрове, посочва Австралия като страната с най-лоша политика в областта на климата сред изследваните 57 държави.

Дори бившият ръководител на партията на Морисън Джон Хюсън публично обвини премиера, че е направил големи грешки в политиката за климата. Морисън отговори на критиците на пресконференция в неделя: "Много хора ме обвиниха за пожарите", каза той. "Но вината не ни отвежда никъде."

Премиерът заяви, че не иска да се разсейва от това. Приблизително по същото време стана известно, че броят на смъртните случаи при сегашните пожари е нараснал до 24. С оглед на към драматичния развой Морисън добави: „Твърде дългият анализ не е наистина продуктивно упражнение“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
MAAE: По света има 224 изследователски реактора, а 9 са в процес на изграждане