IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд отправи оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ в България

Сделката ще бъде финансирана със собствени средства и с подкрепата на западноевропейски банки

17:01 | 01.04.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи в понеделник обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. 

Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати, става ясно от прессъобщение на компанията.



Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.                      

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга. Еврохолд припомня, че е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.    

През миналата седмица чешката медия Lidove Noviny писа, че „Еврохолд“ може да участва съвместно с компанията на Гинка Върбакова „Инерком“ в закупуването на българските активи на чешката енергийна компания CEZ (ЧЕЗ), като финансирането на това начинание се планира да бъде осъществено от руска банка. 

Точно преди седмица - в понеделник „Еврохолд“ обяви своето официално становище по случая, заявявайк, че няма да коментира информацията за интерес от негова страна за бизнеса на ЧЕЗ в България. Според Lidove Noviny „Еврохолд“ е третата компания след „Инерком“ и индийската India Power, която се явява потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ. Чешкото дружество вече обяви, че интерес към нейната дейност в страната ни е проявила и трета компания, без да дава подробности относно нейния произход и бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
хахах, абе тъъъъъъъп то оставаше и пари да ти искат на режим 3 няма, 1 има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
щом не си съгласен с него, винаги можеш да подариш фирмата си на държавата... то и без друго тя ти е даде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
еееми за некой "държавата била лош стопанин" до са чешките частници беха или американските и австрийските "добри стопани" ...... кво се занимааш с тоя дет е роден оня ден и не знае по комунизма сметките за тока, че беха стотинки .... ?? мани ги на либералниот пазар да прегръщат демокрацията и те така докат пукнат от глад ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Разбираш ги нещата - има-нема към 15% .... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 4 години
КОЯ ДЪРЖАВА - БЪЛГАРСКАТА ИЛИ КИТАЙСКАТА???ЗАЩО ТАМ СОЦИАЛИЗМА ПОБЕДИ , А ТУК "ДРУГАРИТЕ" ГО ЗАСРАХА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
требва са се перът пари, че края на власта се вижда,а с магистрали и апараменти се оказа сложо в последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Видя се, че не стана с Гинка и сега ще пробват с финансов посредник!Толкова прозрачни схеми правят нашите Олигарски, че вече съм сигурен:Те са интелектуално негодни!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
15%
преди 4 години
Защото държавата е лош стопанин! Тя и в момента има предостатъчно инструменти да въздейства, ако има проблеми в тези компаниии. А който иска държавата да развива дейност и икономика, нека да гласува за БКП или друга комунистическа партия. Не ми се ще и това да стане като БДЖ, БФБ и т.н.!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 4 години
ДА НЕ Е ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още