Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”*

Общо 13 са кандидатите, заявили намерение за участие в конкурса за втора атомна централа

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”*

Снимка: Ройтерс Архив

Общо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на централата. Това стана ясно на пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата

Кандидатстват китайски, корейски, руски, български и германски участници. Заявленията се разделят на три категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Две са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и четири са заявленията, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.

Кратката листа ще е готова до 90 дни

Заявленията ще бъдат разпределени в два списъка – изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял. Кратката листата трябва да бъде готова до 90 дни, след което ще бъде отправена покана за оферти. 

"В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори", информира енергийният министър.

Българската страна ще участва в проекта чрез Националната електрическа компания (НЕК) и чрез своите активи, но участието ще представлява блокираща квота около 34%, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с проекта.

В момента тече процедура за прелицензиране на НЕК, след което ще има яснота с какви материални и нематериални активи ще влезе държавната компания в проекта.

Комисията, която ще прави оценка на офертите, ще бъде ръководена от Жаклин Коен от НЕК и в състава ѝ ще влизат юристи и икономисти.

Без чуждестранен консултант

Теменужка Петкова посочи също, че на този етап не се очаква чуждестранен консултант по проекта. Министърът допълни също, че процедурата не е по обществени поръчки и не се предвижда обжалване, но всеки има право на определени претенции.

Тя напомни, че правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май тази година в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект. Определен е индикативен срок 22 май 2020 г., до който ще се преговаря с компаниите, които са подали заявление за участие в процедурата.

Потенциалните инвеститори 

Заявления за стратегически инвеститор са подали руската държавна корпорация "Росатом", чрез своята дъщерна компания "Атоменергопром".

Другото получено заявление е от корейската хидро и ядрена корпорация Korea Hydro & Nuclear Power Co.

Заявление е получено и от компания, представлявана от "Бектрон риас техническо инженерство", която е регистрирана в Германия.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е подала своето заявление вчера.

Заявления в процедурата за стратегически инвеститор са получените и от консорциумите, регистрирани в България – "Електроцентрала Белене 2019" и "АЕЦ Белене".

Такова заявление е подала и българската компания "ИПК и УП ЕООД".

Кандидати за доставка на оборудване

Получени са две заявления за участие в проекта чрез доставка на оборудване и финансиране.

Френската компания "Фраматом" е заявила желание при структурирането на финансирането на проекта и доставката на системите за безопасност – електрически системи, системи за оборудване и контрол, отоплителна, вентилационна и климатични системи.

Американската компания "Дженерал Електрик" също е заявила желание за участие при структурирането на финансирането на проекта. Тя има намерение да участва и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети – основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо евакуационно оборудване.

За миноритарен дял и изкупуване на ток

Четири са компаниите, които са заявили желание за придобиване на миноритарен дял и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Българската компания "Юропиан трейд оф енерджи" АД е депозирала интерес за изкупуване на електрическа енергия.

Заявление за интерес за миноритарно участие и за изкупуване на еленергия е подала компанията "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД - България.

Интерес за миноритарно участие е получен от "Атоменергоремонт" АД - България".

От Република Северна Македония вчера е постъпило заявление, която чрез своята електрическа компания желае да участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Интересът е към придобиване на миноритарен дял и чрез подписване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия.

"От това, което виждаме като интерес по отношение на проекта, можем да кажем, че едни от големите световни лидери в областта на ядрената енергетика са заявили интерес за участие на проекта АЕЦ "Белене"", посочи Теменужка Петкова и коментира, че и световните лидери в производството на оборудване на атомни централи също са депозирали своя интерес.

Според нея, освен намерението в осигуряването на оборудването, участието в структурирането на финансирането на проекта, е изключително сериозна заявка за това доколко сериозен е проектът АЕЦ "Белене".

В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип – без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Investor.bg припомня, че правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект, след като беше осъдена от Русия да плати над 1 млрд. лева за поръчано оборудване, без да има окончателен договор за изграждането на централата.

На 18 август енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че се очаква до догодина да бъде избран изпълнител на проекта, като правителството ще реши кого да покани за подаване на обвързваща оферта.

*Материалът е допълнен към 12 часа.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
7
 
16
 
12
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
Турски поток нямаааааааа! От плануваните 63 млр куб метра падна на 32, а ще влезнат в експлоатация само 15.7 млр куб метра.......Хихихихихи..... И това е капацитет, който никога няма да се изпълни щот Ердоган намали доставките от русия с 40% за първото полугодие........Хихихихи....... И купува азерска и много, ама много "скъпа" американска LNG......Хихихихихи...... И Газпром затова продава и газ по хъбовете на Европа за 135$ средна цена на електронната борса..........Хихихихихи......... И никой нищо не чува за Силата на Сибир, защото строителството му струва 55 000 000 000(55 млр)$.............Хихихихи ............ И Северен2 така го оскъпиха, така го забавиха и такива пакети му се стовариха на главата, че и за него не се чуват фанфарите вече........Хихихихи......... Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки..........Хихихихи......
2
 
13
 
11
fon
преди 1 година
До 2000г за 37 години в ЕС са изградени 203 ядрени реактора (включтилно и затворените), а след 2000-та за 20 години само два! Дори тези два реактора, съответно Cernavoda-2 в Румъния, започнат 1983-та и завършен 2007-ма и TEMELIN-2 в Чехия започнат 1987-та и завършен 2002-ра трудно може да ги определим като реактори на 21-ви век и още по-малко като реактори на ЕС, а реактори на 20-ти век и започнати от "съветската власт" при което отношението по същество е не 203:2, а по-скоро 205:0.
8
 
12
 
10
zelka007 до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
хинкли поинт Б , нали за тези два реактора иде реч в лондон ? тези два дето ги започнаха с тошиба на 10млрд. паунда . тя фалира . продължиха ги с хитачи , в момента са на 20млрд. паунда и хитачи се отказа на цена 92,50 паунда за Мвтч гарантирана за изкупуване от правителството , като им казаха че търсят поне 140 паунда за 30 години за да им изкарат парите . и те се отказаха помеждудругото , та кой строи в момента и какво строи не съм наясно в лондон . французите търсят още 10млрд. от лондон ако искат да довършат проекта :))) ... за тези два реактора ли иде реч ?

в лондон в момента се коментира замразяване на проекта и започване на строеж на модулни реактори на nugen ...

от тези дето коментираш почти е сигурно за 1 реактор в турско , щото ермалък си примира за плутоний да има , един-два в полско , евентуално един в чехия , за унгарско е мноооого спорно в момента :))) ... все пак росатом строи там :))) ама орбан не пасе трева :)))
12
 
10
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Tъпoтo ефрейторче твърдеше, че и турски поток няма да има, ама двете тръби са прокарани. Колко струват празните приказки на Стоенча ? Нищо - нула - зеро.
9
 
11
 
8
Стоян Петров до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Видяхме как се строи Акую(десет години нищо), видяхме как се строи Пакш(пет години нищо), ще видим и Белене(? години нищо).

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?