Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

АЕЦ "Козлодуй" ще осигурява до 30% от електроенергията за бита от 1 юли

С този ход КЕВР ще опита да смекчи ръста на цената на електроенергията от новия регулаторен период

АЕЦ "Козлодуй" ще осигурява до 30% от електроенергията за бита от 1 юли

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

От новия регулаторен период (1 юли 2022 - 30 юни 2023 година) ядрената централа АЕЦ "Козлодуй" ще осигурява до 30% от енергийния микс за регулирания пазар, тоест за битовите потребители, става ясно от предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По този начин ще бъде намалено отражението от по-високите разходи за пренос на електроенергия.

Допълнително се намалява и цената на електроенергията от водните електроцентрали на Националната електрическа компания (НЕК) и така средно цената на тока за бита ще се увеличи минимално с 3,3%, изчисляват от регулатора.

Още по темата

За отделните региони на страната това означава ръст от 2,39% за клиентите на "Електрохолд Продажби" (бившето "ЧЕЗ Електро"), от 3,46% за "EVN България Електроснабдяване" и от 4,56% за "Енерго-Про Продажби".  В тези цени са включени цените на електроенергията и на мрежовите услуги, допълват от КЕВР.

Припомняме, че с решение от 1 юли 2021 година КЕВР определи цените на електроенергийните дружества както следва:
- за "ЧЕЗ Електро" - 0,14666 лева за киловатчас дневна и 0,06245 лева нощна тарифа;
- за "EVN България Електроснабдяване"- 0,14433 лева дневна и 0,05812 лева нощна тарифа;
- за "Енерго-Про Продажби" - 0,14778 лева дневна и 0,05787 лева нощна тарифа.

Това обаче са само цените на електроенергията за битовите клиенти на дружествата. Допълнително се плащат и таксите достъп и пренос на мрежите.

От КЕВР публикуваха и доклада за цената на топлинната енергия от 1 юли - средно тя се повишава с 39,26%. Цената на парното и топлата вода беше дискутирана активно в четвъртък (26 май), след като бяха публикувани ценовите заявления на дружествата. В тях беше поискано увеличение от 29% (в София) до 332% (във Велико Търново). От Асоциацията на топлофикационните дружества обясниха, че тези изчисления са внесени на 31 март (каквото е законвото изискване) и не отразяват компенсациите, които правителството отпусна на сектора заради по-високите цени на газа.

От КЕВР уточняват, че след като са анализирани новите обстоятелства, цената на парното и топлата вода в София ще се повиши с почти 39%, в Пловдив - с 23,26%, а във Варна - с малко под 31%.

Предлаганото увеличение се мотивира с четирикратното поскъпване на природния газ и почти двойното увеличение на цените на емисиите въглероден диоксид. За година газът е поскъпнал от 45 лева за мегаватчас до 160 лева за мегаватчас, а емисиите - от 51 евро за тон до 91,30 евро за тон, сочат анализите на работната група на енергийния регулатор.

За периода декември 2021 година - февруари 2022 година правителството компенсира част от разходите за природен газ с помощ в размер на 220 млн. лева. Въпреки това обаче дружествата в сектора са записали допълнителен дефицит от 500 млн. лева, като само "Топлофикация София" има натрупан дефицит от 350 млн. лева за регулаторния период заради по-високата цена на природния газ.

Именно тези разходите за газ и за въглеродни емисии имат най-голям дял в ценообразуването на услугата, която предлагат топлофикационните дружества и представляват около 80% от разходите за производството. В "Топлофикация София" делът на природния газ и въглеродните емисии е почти 88% от разходите, които прави дружеството за производството.

От КЕВР се надяват да бъдат одобрени антиинфлационните мерки, обсъждани от правителството, които предвиждат намаляване на данък добавена стойност (ДДС) за цената на парното и топлата вода. Това ще означава директно намаление на цената с 11%, защото секторът е регулиран и дружествата не могат да променят цената, определена от КЕВР.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Важно да сме лоялни към европартньорите .Нищо ,че народът ти ще излезе по-улиците
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хората от половин година ви го казват, да не изнасяте евтината енергия, ама вдлъбнатият си е вдлъбнат, от дума не разбира!

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"