IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АОП пусна търга за газовата връзка със Сърбия

Процедурата беше забавена няколко дни за отстраняване на неточности в документацията

18:13 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Агенцията за обществени поръчки (АОП) публикува процедурата за старта на строителството на газовата връзка между България и Сърбия. За обявената обществена поръчка на стойност почти 144 млн. лева съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на последното заседание на Министерския съвет, провело се на 20 януари.

Поръчката обаче е публикувана едва днес, след като от АОП са поискали отстраняване на някои неточности в документите. Оферти ще бъдат набирани в рамките на месец - до 22 февруари 2021 година.

Документите за участие ще бъдат подавани чрез централизираната платформа на Агенцията, която заработи в началото на 2020 година, става ясно от прегледа на условията за участие в търга.

Според минималните изисквания участниците трябва да имат реализиран оборот от дейността в размер на поне 35 млн. лева в последните три финансови години. В последните пет години изпълнителят трябва да е участвал в строителство (ново, реконструкция или основен ремонт) на газопровод, изпълнен от стоманени тръби на заварка, положен подземно, преминаващ извън урбанизирани територии, с дължина не по-малко от 15 км непрекъснат участък.

Участниците ще трябва да изготвят инвестиционен проект за всяка една фаза на проекта, да доставят материалите за строителство и оборудване, както и да извършат строително-монтажните работи. В изискванията към тях е и въвеждане в експлоатация на газовата връзка между двете страни.

Споразумението за изграждането на интерконектора със Сърбия беше подписано в Брюксел през 2012 година. През 2015 година беше изготвен подробен план на работата, а в началото на 2017 година Министерския съвет възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да ускори работата по проекта.

Плановете тогава бяха газовата връзка да влезе в експлоатация в края на 2020 година.

Дължината на трасето на газовата връзка е 62 километра и предвижда преноса на около 1-1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Сърбия вече получава газ от България през "Балкански поток". Първите количества газ по съоръжението бяха транзитирани в последния ден на 2020 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още