Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бизнесът: Налице е хроничен недостиг на електроенергия на свободния пазар

Българският бизнес продължава да плаща най-скъпия ток в цяла Европа, оплакват се от Асоциацията на организациите на българските работодатели

Бизнесът: Налице е хроничен недостиг на електроенергия на свободния пазар

Снимка: Ройтерс

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което изразява своето безпокойство относно високите цени на търгуваната на българския свободен енергиен пазар електроенергия. 

Още по темата

Според организацията това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден, като е било сигнализирано многократно с конкретни данни за подобни ценови пикове.

Вчера, на пазарния сегмент на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) „Ден напред“ цената на електроенергията за 3 юли 2019 г. достигна най-високата стойност от всички борси в Европа, като базовата цена за мегаватчас беше 195,40 лв. В това отношение ценовата стойност на електроенергията в пазарния сегмент на БНЕБ надминава дори стойностите в развитите страни като Германия и Франция, посочват от АОБР.

„Системно от началото на 2019 г. или 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.н. „американски централи“ /каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна/, се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа“, споделят своето възмущение от асоциацията.

Според АОБР на БНЕБ се е случило това, за което организацията е предупреждавала медиите през последните седмици – при настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите квоти за емисии на въглероден диоксид, както и от условията за концентрация и контролирано количество предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми.

Среднодневният обем от 30 ГВтч през първите три календарни дни на месеца, сравнен със среднодневния обем от 21 ГВтч през предходната седмица за същия период, „беше лесно прогнозируем и очакванията бяха да се посрещне с адекватно структурирано предлагане. Частично това бе постигнато за 1-ви и 2-ри юли, но след реализираните продажби на електроенергия, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт през НЕК (което ние настоявахме да не се прави), среднодневното предлагане бе съкратено с 2,5 ГВтч“, добавят от АОБР.

Според организацията, именно в такава ситуация е важно „адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане“.

„Основателен е въпросът защо ТЕЦ Марица изток - 2 не осигури „дефицитните“ 100 МВт мощност?“, питат от асоциацията.

Тя обръща внимание на „изричната препоръка“ от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на това държавно дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, надхвърлящи 93,33 лв./МВтч.

„Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи – както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Ден напред““, добавят от АОБР.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
pioner до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Знам, но като почваш да пишеш нещо или го пишеш до край или изобщо не почваш.
0
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма ли да напишите кои фирми са продавали и кои купували и кой е собственика им.

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности