Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз" очаква с над 21% по-скъп газ през ноември

В периода януари - септември 2021 г. природният газ у нас е с около 18% по-евтин спрямо цените в Европа

"Булгаргаз" очаква с над 21% по-скъп газ през ноември

Снимка: Архив, Ройтерс

За нов сериозен скок на цената на природния газ се готви "Булгаргаз" през есента, става ясно от прогноза за цената на газа за ноември, направена преди дни от компанията. Според разчетите през ноември природният газ трябва да се продава за 84,39 лева за мегаватчас без акциз и ДДС, както и без таксите за достъп и пренос.

Още по темата

За сравнение, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на газа от 1 септември в размер на 69,40 лева за мегаватчас, което означава с около 21,5% по-ниско спрямо очакванията за ноември.

Изискване в законодателството задължава "Булгаргаз" да публикува очакванията си за цената на газа месец преди да подаде официалното си заявление пред енергийния регулатор. Окончателно цената на природния газ за ноември ще бъде определена на 1 ноември.

Преди това обаче, през следващите дни, КЕВР и "Булгаргаз" ще обсъдят цената на природния газ от октомври. Тенденцията на европейските пазари е за продължаващ ръст на цените.

Според разчетите на българската газова компания цената на суровината у нас е по-ниска спрямо средното ниво на европейските пазари.

Източник: Булгаргаз

Прогнозата за цената на газа в Европа през ноември е за ниво от 56 евро за мегаватчас, или 109,53 лева по фиксинга на БНБ.

От март 2020 г. цената на природния газ за България се изчислява на базата на два компонента - цената на алтернативните горива и на големите европейски газови хъбове. В момента в Европа тенденцията е за непрекъснат ръст, а цената на петрола също се движи нагоре. "Булгаргаз" успява да ограничи донякъде този ръст с по-евтиния газ от Азербайджан, който получава страната ни от 1 януари 2021 г.

По време на дискусия в закрито заседание на КЕВР, посветено на цената на газа през август, председателят на регулатора Иван Иванов коментира, че информацията от "Булгаргаз" сочи, че доставната цена на азербайджанския газ остава без промяна през август и септември.

Поскъпването се дължи основно на по-високите цени в Европа, след като беше решено определен процент (70% по думите на Иванов пред 45-то Народното събрание) от цената да зависи от движението на цената на газа в Европа.

Според разчетите на "Булгаргаз" от януари до септември 2021 г. газът за българските потребители е с около 18% по-евтин спрямо усреднените цени в Европа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Газът поскъпва с близо 10% от 1 декември