Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“ предлага над 4-процентно поевтиняване на газа за юли до 19,49 лв/MWh

Дружеството посочва, че прогнозната цена на природния газ за август е 19,29 лв./MWh

„Булгаргаз“ предлага над 4-процентно поевтиняване на газа за юли до 19,49 лв/MWh

Снимка: Getty

Българската държавна енергийна компания „Булгаргаз“ ЕАД, която е дъщерно дружество на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), предложи пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за юли в размер на 19,49 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайните снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството на своя сайт.

В сравнение с утвърдената за юни цена, предложената от "Булгаргаз" за следващия месец е по-ниска с 4,13%, или с 0.84 лв./MWh. 

Още по темата

Дружеството уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за август, образувана в съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ, е 19,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с предложената за утвърждаване от КЕВР цена за юли 2019 г., прогнозната цена за август на 2020 г. е по-ниска с 0,20 лв./MWh, или с 1,03%.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за август на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 11 юли.

Investor припомня, че по-рано днес КЕВР съобщи, че цената на топлинната енергия в страната се понижава средно с 10,16 на сто със задна дата. Регулаторът утвърди коригирани цени на топлинната енергия в страната за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г.

Според първоначалната прогноза на Министерството на енергетиката природният газ у нас трябваше да поевтинее с над 40%, а парното - с над 30 на сто. Оказа се, че последните сметки на регулатора показват друго. От енергийния регулатор са изчислили, че за цялата година най-голямо ще бъде намалението на парното в София - 11,16%, а във Варна например няма да има такова.

При „Топлофикация София“ ЕАД новата цена е 84,97 лв. за MWh (с 11,16% по-ниска). Следват Пловдив (91,96 лв., -5,76%), Плевен (81,53 лв., -4,06%), Бургас (71,95 лв., -4,39%) и Варна, където цената остава същата (87,34 лв.).

До корекцията се стигна след споразумението с "Газпром експорт" за понижаване на цената на природния газ. Намалението се налага, след като държавната "Булгаргаз" постигна ново споразумение с руската "Газпром експорт" за формулата, по която се изчислява цената на природния газ. Така със задна дата е определена нова, по-ниска цена на синьото гориво. 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова