Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Български ВиК холдинг" създава дъщерно дружество за търговия с електроенергия

Не може да се говори за фалити на държавните ВиК дружества, заяви Ивайло Ванков

"Български ВиК холдинг" създава дъщерно дружество за търговия с електроенергия

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

„Български ВиК холдинг“ създава дъщерно дружество за търговия с електроенергия, каза пред БНР заместник-председателят на УУС на „Български ВиК холдинг“ Ивайло Ванков.

Миналата седмица държавната структура съобщи, че има риск част от ВиК операторите да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия.

В никакъв случай не може да се говори за фалити на държавните ВиК дружества заради високата цена на електроенергията, заяви днес Ивайло Ванков. 

Още по темата

Холдингът е предприел създаването на дъщерно дружество, търговец на електрическа енергия, което да закупува ток на по-ниски цени за дружествата от холдинга. Процедурата трябва да приключи до два месеца.

Разглежда се и възможността за директно закупуване от АЕЦ "Козлодуй" и НЕК.

Ивайло Ванков допълни, че 22 от водните дружества са част от „Български ВиК холдинг“, като тяхното потребление е около 500 гигаватчаса – около 1,5% от цялостното  потребление на електроенергия в страната.

В сегашната ситуация разходите за електрическа енергия възлизат между 15% и 45% от общо месечните разходи на ВиК операторите и започват да изяждат бизнес плановете от гледна точка на инвестиции и подобряването на инфраструктурата и на качеството на услугата.

„В единичната цена на ВиК услугата стойността на електрическата енергия е между 10% и 60%, като това наистина започва да става критично и непредвидимо. В никакъв случай не можем да говорим за фалити“, каза Ивайло Ванков.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово