Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВиК оператори търсят решение на проблема с растящите сметки за електроенергия

Поради липса на интерес от страна на доставчиците са прекратени обществени поръчки за доставка на ток

ВиК оператори търсят решение на проблема с растящите сметки за електроенергия

Снимка: БГНЕС

Има риск част от ВиК операторите в страната да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия, предупреди „Български ВиК Холдинг“.

В съобщението се казва, че ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който е в криза заради поскъпването на електроенергията на Българската независима енергийна борса. 

Още по темата

22-те ВиК дружества от холдинга осигуряват питейна вода за над 4,3 млн. граждани в България. Те са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, както и за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода.

В съобщението се посочва как се променят сметките на дружествата (цените са без ДДС):

Холдингът предупреждава, че фактурите за септември тепърва ще пристигат. Междувременно ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и да осигурят средства за непредвидените разходи за електроенергия.

От съобщението става ясно, че шест дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия. От тях пет ВиК дружества имат активна процедура по ЗОП за избор на доставчик. Седем ВиК дружества са обявили обществени поръчки за избор на доставчик на електрическа енергия, но те са прекратени към дата 05.10.2021 г. поради липса на интерес от страна на доставчиците заради новите цени на пазара.

ВиК секторът се нуждае от навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението, коментират от холдинга. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати