IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: България няма да преговаря за руски газ преди края на войната

Могат да се намерят алтернативни доставки на газ и в момента текат преговори с Азербайджан, заяви Александър Николов

10:34 | 25.03.22 г.
Енергийният министър: България няма да преговаря за руски газ преди края на войната

„Има директна свързаност между "Газпром Експорт" и начина на управление на Русия, което е огромна стена пред преговорите. Ако войната продължава, е нормално да няма каквато и да е възможност за преговори за руски газ“, коментира той.

Според министъра условието дори да се обмислят преговори за газ с Русия е войната да е приключила и поне в средносрочен период да може да се разчита на този доставчик. Той напомни, че План Б, какъвто е планът на цяла Европа, са доставки на втечнен газ и намаляване на зависимостта от Русия.  

Александър Николов смята, че друга пречка за преговорите е нестабилната цена на пазара заради търговските рискове в настоящите условия и завишената цена, която би поела България.

„България продължава да поема щети и от изплащането на продължението на руската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ“, посочи Николов. За пример той даде изграждането ѝ – 3 млрд. лева за 485 км, като връзката към Гърция от 182 км ще струва 240 млн. лева.

По думите на енергийния министър могат да се намерят алтернативни доставки на газ за България и в момента текат преговори с Азербайджан.

Николов обясни, че в момента не може да се произвежда електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира", все още не е ясна причината за аварията и кога може да бъде отстранена. „Или става дума за грандиозна некомпетентност, или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата“, смята министърът и добави че все още не са намерени защитни клаузи в подписания договор с електроцентралата при забавяне или пропуснати ползи.

Той разкри, че подобни пропуски се наблюдават и в други стратегически важни обекти или договори.

В коментар за подписания меморандум за нови инвестиции във ВЕИ мощности в България Николов заяви, че не може да има притеснения за участие на руски капитали в изразилите интерес компании, тъй като те са под наблюдение от регулатори в САЩ и Великобритания.

„Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на дългова спирала, с амортизирани активи, нулеви инвестиции, намаляваща подготвеност на кадрите, липса на свързаност и модели за взаимодействие с която и да е държава партньор“, е мнението на енергийния министър.

На кръстопът ли е енергетиката на България? Спрени ли са сделките на "Булгаргаз", в които липсва прозрачност?  Колко загуби България от отказани количества по договора за доставка от Азербайджан? Ще могат ли дружества под шапката на БЕХ да плащат за енергийните си доставки в рубли? Повече за руската роля в българската енергетика и проекта за батерии край Стара Загора може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още