IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО планира да вложи 1,4 млрд. лв. в електропреносната мрежа до 2029 г.

Планът за дейността на дружеството предвижда инсталирането на 1,4 гигавата нови ВЕИ мощности през следващите десет години

16:00 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През следващите десет години Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще вложи 1,4 млрд. лева за модернизация и реконструкция на електропреносната мрежа в България, сочи план за дейността на дружеството в периода 2020 - 2029 година. 178 млн. лева, или 12,5% от тези средства са привлечени от европейските фондове пари, които ще се използват за финансиране на проекти от общностен интерес.

Над 35% от предвидените инвестиции, или 498,4 млн. лева, ще бъдат вложени в периода 2020 - 2022 година.

Документът е разгледан и одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В него се вижда увеличаване на инвестициите за 2020 година спрямо одобрените през миналата година очаквания. Програмата за тази година е в размер на 203 млн. лева.

В плана е включена и работата по включване на блоковете на АЕЦ "Белене", ако се стигне до положително развитие на проекта. Документът обаче е разработен преди появата на идеята за нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

По отношение на потреблението от ЕСО виждат като основен фактор мерките за енергийна ефективност. Забавянето им води до повишение на електроенергийното потребление до 40,8 тераватчаса годишно през 2029 година. При въвеждане на адекватни мерки за енергийна ефективност брутното потребление на електрическа енергия през 2029 година ще е 37,5 тераватчаса годишно.

Очакванията са да бъдат въведени в експлоатация 1 465 мегавата нови мощности от възобновяеми източници. Предвиждат се нови мощности от високоефективно комбинирано производство и от топлоелектрически централи в обем на 564 мегавата.

Плановете отчитат пиковете в потреблението на електроенергия. От ЕСО посочват, че зимните пикове през последните години са породени от ниските температури. Когато са съчетани със силен вятър, системата може да се справи с пика на потреблението благодарение на вятърните централи. Проблем е, когато ниските температури не са съчетани с вятър.

Като цяло инсталираната мощност в страната има остатъчна разполагаемост за производство на между 4 и 10 тераватчаса годишно, пишат още от ЕСО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още